Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hjundai

  Hjundai prodaje udeo u fabrici u Alabami: Razlog su JEZIVE optužbe

  Južnokorejski proizvođač automobila „Hjundai“ saopštio je akcionarima da će se odreći kontrolnog udela u velikoj fabrici auto delova u Alabami nakon što je Rojters prošle godine objavio da u toj fabrici rade i deca od 12 godina.

  U pismu koje je akcionarima uputio izvršni direktor Džehun Čang, „Hjundai“ je saopštio da su ih nedavne revizije 29 direktnih dobavljača širom Alabame uverile da se posao obavlja „u potpunosti u skladu sa zakonima o radu maloletnika“.

  Revizije su počele prošlog avgusta, nakon što je Rojters prvi put izvestio o dečjem radu u fabrici. Revizije je sprovela spoljna advokatska firma koja je pregledala dokumenta i izvršila inspekcije na licu mesta.

  „Hjundai“ je Rojtersu dostavio kopiju pisma.

  A long row of unsold 2020 Kona sports-utility vehciles sits outside a Hyundai dealership as dealers struggle to entice buyers locked down as a statewide stay-at-home order remains in effect in an effort to reduce the spread of the new coronavirus Monday, March 30, 2020, in Littleton, Colo. The new coronavirus causes mild or moderate symptoms for most people, but for some, especially older adults and people with existing health problems, it can cause more severe illness or death. (AP Photo/David Zalubowski)

  Kompanija je rekla investitorima da sprovodi opsežne korporativne mere, uključujući program obuke za dobavljače delova koji će početi sledećeg meseca u saradnji sa Ministarstvom rada SAD, kako bi se sprečila buduća kršenja prava dece.

  To Ministarstvo nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar.

  Maloletni radnici migranti

  Obećanje kompanije akcionarima dolazi nakon što je istraga Rojtersa iz 2022. godine pokazala da je nekoliko dobavljača velike fabrike automobila u Montgomeriju u Alabami koristilo maloletne radnike migrante da prave delove za popularne automobile i terence proizvedene u SAD.

  Jedna od fabrika u kojima su deca radila, SMART Alabama LLC u Luvernu direktna je filijala „Hjundaija“. Prema finansijskim izveštajima „Hjundaija“ iz prošle godine, proizvođač automobila kontroliše 72 odsto udela u SMART-u.

  Čang je napisao da je „Hjundai“ u procesu prodaje vlasničkog udela u SMART-u, ali će obezbediti da se sačuvaju ekonomski važni poslovi u Luvernu.

  U pismu se ne navodi kada će transakcija biti završena, niti se identifikuje kupac, niti u kom obliku će biti otuđenje. Od ranih 2000-ih, fabrika za proizvodnju metala izrađuje delove šasije za stotine hiljada „Hjundai“ vozila godišnje.

  Nakon prve Rojtersove priče o dečijem radu u SMART-u prošlog jula, čak 10 dobavljača „Hjundaija“ u Alabami našlo se pod istragom državnih ili saveznih vlasti zbog dečjeg rada. Inspekcija je ušla u jednu od fabrika prošlog avgusta i zatekla nekoliko dece, zbog čega su izrečene kazne operateru fabrike i trećoj firmi koja ih je angažovala.

  „Upotreba rada maloletnika kod dobavljača ili bilo koja operacija je neprihvatljiva i mi smo posvećeni tome da se to nepoštovanje nikada više ne ponovi“, napisao je Čang u pismu.

  Prema njegovim rečima, u vezi sa tim pitanjem postoji „nulta tolerancija“.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay/Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE