Da li biste jeli hleb od CVRČKA? Italijani će ga proizvoditi, cena SITNICA
Italijanska pekara u Torinu planira da prodaje vekne hleba napravljene sa brašnom od prerađenih cvrčaka.
Vest dolazi nakon što je Evropska komisija prošlog meseca donela odluku da se delimično odmašćeni cvrčci u prahu mogu plasirati i prodavati kao sastojci u hrani u EU. Brašno se ponekad koristi kao aditiv da bi proizvodi bili bogatiji proteinima.
Enriko Murdoko, kuvar koji vodi Telliju, lokalni lanac restorana u Torinu, rekao je italijanskim medijima u ponedeljak da je eksperimentisao sa mešavinom sicilijanskih žitarica tokom testova pečenja kako bi „ubalažio ukus“ insekata.
Italian bakery to make bread with insect powder https://t.co/CNldemUtxc pic.twitter.com/LaxAaEzQ8V
— THE INTEL DROP (@the_inteldrop) February 8, 2023
List Corriere della Sera citirao ga je da je posebno zadovoljan „korom i rasponom ukusa“. Rekao je da ga ukus podseća na lešnik, piše RT.
Murdoko očekuje da će regulatori EU dozvoliti lokalnoj farmi, koja uvozi brašno od cvrčaka iz Vijetnama i prodaje ga kao hranu za životinje, da takođe pravi brašno za ljudsku ishranu.
„Želim da svoj hleb pustim u proizvodnju početkom marta“, objasnio je kuvar.
On je dodao da će zbog većih troškova proizvodnje i zbog toga što će se hleb praviti po meri, cena biti oko 18-20 evra (19-22 dolara) po kilogramu.
Izvor: BIZLife
Foto: Pixabay