Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  vikend putovanja, destinacije

  Hiljade Čeha protiv SAD, EU, NATO, Ukrajine i – skupoće

  Hiljade Čeha izašlo je na Vaclavski trg u Pragu na poziv vanparlamentarne stranke Pravo, Poštovanje, Struka na protest protiv koalicione vlade desnog centra premijera Petra Fijale, kako kažu „Fijaline skupoće“ i protiv SAD, Evropske unije, NATO i Ukrajine.

  „Ne želimo vladu EU, ne želimo američku vladu ni ukrajinsku vladu, hoćemo vladu Češke, čeških građana. Socijalni i zdravstveni sistem pod talasom ekonomskih migranata iz Ukrajine preti da pukne. Investirajmo u zdravstvo, u naše ljude i nemojmo kupovati oružje“, poručio je na početku demonstracija lider stranke, advokat Jindržih Rajhl.

  Na protestu pod parolom Češka protiv vlade okupilo se prema procenama policije i medija oko 10.000 ljudi, za trećinu manje nego na ranijim protestima koje je organizovao Rajhl, koji o sebi govori kao o češkom Donaldu Trampu.

  Rajhl je optužio vladu premijera Fijale da zbog nje Česi plaćaju skupo struju, gas i naftu, da je Češka jedina zemlja koja se nije vratila na nivo pre pandemije kovida-19, za nestašicu lekova, za to što prima ukrajinske ratne izbeglice i šalje oružje Ukrajini.

  Ministra unutrašnjih poslova Vita Rakušana optužuje za to što traži da Češka ratifikuje Istanbulsku konvenciju.

  Za razliku od prošlih demonstracija posle apela organizatora u masi više nema ruskih zastava, vijore se češke trobojke, a demonstranti nose transparente protiv vlade, ali i protiv NATO sa kojima su posle govora krenuli u marš centrom Praga na drugu obalu Vltave do ministarstva unutrašnjih poslova.

  Na Vaclavskom trgu je i štand inicijative Ne bazama sa transparentom „Van iz NATO“.

  Na drugom kraju Češke Dani NATO

  Na drugom kraju Češke, u Ostravi na aerodromu Mošnov čak 100.000 ljudi došlo je na tradicionalnu dvodnevnu manifestaciju Dani NATO da vidi oružje i vojnu, policijsku, vatrogasnu i spasilačku tehniku iz 19 zemalja, a zemlja glavni partner je ove godine Poljska.

  „NATO nam daje izuzetne garancije bezbednosti koje Češka u prošlosti nije imala. Želeo bih da ova smotra vojne opreme i naoružanja ne bude samo zabava nego i povod za razmišljanje“, kazao je na otvaranju Dana NATO premijer Petr Fijala.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE