Hakeri napravili 54.000 lažnih kovid propusnica

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hakeri napravili 54.000 lažnih kovid propusnica

  Francuski hakeri su navodno došli u posed privatnih detalja o sestri u gradu Nantu te su ove podatke iskoristili kako bi napravili 54.000 lažnih kovid propusnica.

  Priču o medicinskoj sestri je objavio Ouest-France, koji tvrdi da su lažne propusnice već “u prometu”.

  Francuski sistem kovid propusnica funkcioniše slično kao i sistemi za propusnice u ostatku Evropske unije.

  Sistem funkcioniše tako što uparuje “javni ključ” koji sadrži QR kod na telefonu vakcinisane osobe te “privatni ključ” koji je u posedu bolnice, apoteke ili pružaoca zdravstvenih usluga koji ju je vakcinisao. Na lokacijama na kojim se proveravaju propusnice skenira se kod.

  Jedan privatni ključ poput onog koji je imala medicinska sestra u Nantu može se koristiti za kreiranje neograničenog broja radnih propusnica, zbog čega je ova informacija veoma vredna za hakere i prevarante, a neki je koriste za prodaju lažnih propusnica putem interneta.

  Povlačenje lažnih propusnica predstavlja dodatni problem vlastima, jer kako bi se poništila propusnica, svaka koja je nastala od istog privatnog ključa mora biti poništena. To znači da se moraju napraviti nove propusnice za one koji ih zaista legalno poseduju.

  Priča iz Nanta je najnovija u nizu sličnih incidenata u Francuskoj. Farmaceut iz okoline Angersa je u septembru prijavio hakovanje svog privatnog ključa od kojeg je napravljeno 2.700 lažnih propusnica, a to je otkrio nakon što je dobio neobično velik broj zahteva na kompjuter kako bi se proverila autentičnost novih propusnica.

  U predgrađu Pariza je prošlog meseca uhapšen lekar nakon što je navodno prodao 220 lažnih propusnica po ceni od po 1.000 evra.

  Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin je izjavio da je vlada otkrila 110.000 lažnih propusnica te da je uhapšeno više od 100 ljudi povezanih s prevarama.

  Kazne za korišćenje lažnih propusnica idu i do pet godina zatvora, ali Darmanin je rekao da će vlasti amnestirati svakoga ko prizna grešku i vakciniše se.

  Francuski sistem covid propusnica je uveden tokom leta, a zahteva od građana da pokažu dokaz o vakcinaciji ili negativan test kako bi ušli u barove, restorane, trgovačke centre i javni transport. Sistem se pokazao kontroverznim, a bilo je i protesta na ulicama francuskih gradova.

  Kako je nedavno pisao Dojče Vele, u Nemačkoj se gotovo nigde ne može bez kovid-propusnice, zbog čega i u toj zemlji cveta trgovina falsifikovanim propusnicama.

  Izvor: Klix, BIZLife

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE