Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Grčka, protest Srbiji

  Grčki državni službenici u štrajku, skupoća im „pojela“ plate

  Sindikat državnih službenika Grčke (ADEDY) je u 24-časovnom štrajku sa zahtevom za povećanje plata od 10 odsto zbog skupoće, jer neke nove cene su u Grčkoj drastično više od cena istih proizvoda drugde u EU.

  Posle generalnog štrajka svih sindikata krajem februara, Konfederacija zaposlenih u privatnom sektoru (GSEE) je u aprilu imala 24-časovni štrajk iz istih razloga.

  Premijer Kirijakos Micotakis je u pismu predsednici Evropske komisije Ursuli Fon der Lajen tražio „više transparentnosti“ na jedinstvenom tržištu EU, ukazavši da je to jedan od prioriteta za građane pred izbore evro-poslanika 9. juna.

  „Od ključnog je značaja“da „EU dokaže da je sposobna da postavi prave prioritete“, uključujući zaštitu potrošača suočenih sa visokim cenama, napisao je Micotakis u pismu poslatom u subotu, a objavljenom u ponedeljak.

  Atina

  „Moraju se doneti smele mere da bi se obezbedilo da jedinstveno tržište funkcioniše s više konkurencije i transparentnosti u korist potrošača“, ukazao je Micotakis tri nedelje pre evro-izbora.

  Suočen s nezadovoljstvom građana u Grčkoj, on zahteva da Brisel „odlučno, brzo i efikasno interveniše“ radi regulisanja jedinstvenog tržišta.

  Prema njegovim rečima, „nedavna inflatorna kriza je dovela do znatnog smanjenja kupovne moći evropskih građana i istakla asimetričnu moć multinacionalnih kompanija, u pogledu diferenciranja politike cena“.

  Skuplje nego u drugim zemljama EU

  Kupovna moć i inflacija su glavne brige Grka pred evropske izbore.

  Prema rečima Micotakisa, u pojedinim zemljama kao što je Grčka, osnovni proizvodi široke potrošnje se prodaju skuplje nego u drugim zemljama EU zbog „teritorijalnih ograničenja u snabdevanju koja nameću velike multinacionalne kompanije“.

  Radi se o tome što su se velike mulitnacionalne kompanije dogovorile da cene podešavaju po veličlini tržišta zemalja, te su one niže na velikim tržištima jer tamo imaju konkurenciju, a više na malimn gde je manje konkurencije.

  Micotakis predlaže mere i za „sprečavanje politike određenih multinacionalnih kompanija da iste ili slične potrošačke proizvode plasiraju pod različitim brendovima u različitim zemljama članicama, što im omogućava različite cene“ i traži „zabranu nepoštenih komercijalnih praksi“.

  U aprilu su potrošačke cene u Grčkoj porasle 3,1 odsto, u odnosu na isti mesec prošle godine, uz rast cena prehrambenih proizvoda od 5,4 odsto – po podacima grčke statističke službe Elstat.

  Visoki troškovi života povećali su socijalno nezadovoljstvo u Grčkoj gde su, po evropskoj statističkoj službi EU, Eurostatu, plate tek na 21. mestu među 27 zemalja EU.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay, Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE