Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Grčka: Poreskom lutrijom protiv utaje

  U okviru stalne borbe protiv utaje poreza, Grčka početkom novembra pokreće mesečnu lutriju nove vrste: nagrada dobitnicima je po 1.000 evra ali samo ako koriste bankarske kartice, saopštilo je ove nedelje Ministarstvo finansija.

  Ta ideja postoji još od 1900. godine kada je na nju došao francuski humorista Alfons Ale i objavio je u novinskoj rubrici „Važne finansijske inovacije“.

  Lutiriju protiv poreske utaje odavno predviđa zakon u Grčkoj, evropskom šampionu po prikrivanju prihoda.

  U dogovoru s poveriocima EU i MMF-om, Ministarstvo finansija Grčke je izdvojilo 12 miliona evra godišnje za tu lutriju, čiji je cilj da se podstakne plaćanje bankarskim karticama da bi se smanjila upotreba gotovine koja se teško može kontrolisati.

  Po ministarstvu, razni oblici „poreskih lutrija“ već su uspešno primenjeni drugde, naročito u Portugaliji i Italiji.

  U Grčkoj će prvo mesečno izvlačenje dobitnika biti krajem oktobra ili početkom novembra, da bi se podelio jedan milion evra na 1.000 pobednika. Taj njihov dobitak neće biti oporezivan, ali im se može odmah oduzeti ako nešto duguju državi.

  Učesnici lutrije će biti svi kupci kojima će, pri plaćanju robe ili usluga bankarskom karticom, biti data po jedna ili više „lutrijskih karata“, zavisno od vrednosti transakcije.

  Ministarstvo finansija za sada nije procenilo očekivani poreski prihod od te mere koja je, kako je objavilo, deo „dugotrajne borbe, a ishod je još neizvestan“ da se u Grčkoj jednom uvede poreska disciplina.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE