Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Njujork Tajms

  Novinari Njujork Tajmsa obustavili rad, traže VEĆE plate i beneficije

  Njujork Tajms se suočava sa prvom većom obustavom rada od 1970-ih, nakon što su zaposleni, koji zahtevaju bolje plate i beneficije, proglasili 24-časovno napuštanje.

  Kompanija je saopštila da je razočarana odlukom, ali je spremna da služi čitaocima „bez ometanja“.

  Do sukoba dolazi u vreme pojačanih nemira radnika u SAD, jer troškovi života i dalje rastu.

  Članovi sindikata kažu da kompanija može da priušti njihove zahteve, uprkos izazovima u širem poslovanju.

  „Neverovatno smo srećni što radimo za jedno od retkih mesta u medijima, ili štampanim medijima, koje je zdravo profitabilno. A ipak, predlozi koje je dao menadžment jedva da su bolji od onoga što smo dobili prošli put“, rekao je sportski reporter Kevin Draper, prenosi BBC.

  Više od 1.100 članova sindikata planira da učestvuje u protestu 8. decembra, uključujući velika imena kao što je filmski kritičar AO Skot.

  Krajem 2021. Njujork Tajms je zapošljavao oko 5.000 ljudi, uključujući više od 2.000 u novinarskim poslovima.

  Njujork Tajms

  Njujork Tajms (AP Photo/Mark Lennihan, File)

  Nemaju dovoljno novinara na raspolaganju

  Sindikat je rekao da neće ostaviti skoro nikog na nekim odeljenjima – iako će neke jedinice da budu manje pogođene.

  Međunarodno osoblje, na primer, nije deo sindikata, što znači da je izveštavanje o Svetskom prvenstvu koje je dominiralo sportskim vestima nepromenjeno, rekao je Draper.

  Poslednji ugovor je sklopljen 2017. godine, kada je Njujork Tajms još uvek pronalazio put kroz poremećaje izazvane usponom tehnoloških giganata kao što je Gugl, koji su odvlačili novac za oglašavanje od tradicionalnih vesti.

  Od tada je kompanija uspešno prešla sa oglašavanja i oslanjala se prvenstveno na plaćene pretplate. U nedavnom ažuriranju za investitore, navodi se da se očekuje dalji rast prihoda i dobra godina.

  Njujork Tajms

  Njujork Tajms (Unsplash)

  Sindikat smatra da Njujork Tajms ima novca za veće plate

  Članovi sindikata, koje predstavlja NewsGuild iz Njujorka, rekli su da je učinak kompanije i njena sposobnost da potroši milione na kompenzacije rukovodiocima, otkup akcija i dividende uticali na njihove zahteve.

  Otkako je prethodni ugovor istekao u martu 2021. godine, dve strane su se sukobile oko pitanja kao što su početna plata, povećanje plata, politika penzionisanja i zdravstvene zaštite i rad na daljinu.

  U nedavnim pregovorima, uključujući 12-časovnu sednicu u utorak, kompanija je pristala na veća povećanja plata nego što je ranije nudila, uključujući zagarantovana povećanja od 3 odsto u 2023. i 2024. i odustala od predloga za ukidanje penzija, između ostalih promena.

  „Naši predlozi danas pokazuju naše napore u dobroj veri da stvari krenu za stolom za pregovaranje. Želimo da nam se NewsGuild pridruži u traženju zajedničkog jezika i značajnom napretku“, napisao je Klif Levi, zamenik glavnog urednika, u mejlu zaposlenima u utorak.

  Predlog nije zadovoljio sindikat, koji predstavlja otprilike 1.400 ljudi, uključujući moderatore komentara, čuvare i novinare.

  Rečeno je da se zalaže za obezbeđivanje početne plate od 65.000 dolara i povećanja plata od 5,5 odsto u 2023. i 2024. godini, uz napomenu da predlozi kompanije nisu nadoknadili rastuće troškove života.

  Njujork Tajms

  Njujork Tajms (Unsplash)

  Troškovi života sve veći, a plate?

  „Moja kirija je porasla za 8 odsto prošle godine. Pretpostavljam da je moje pitanje: šta mi znači povećanje od 2,8 odsto, posebno kada kompanija troši toliko na plate rukovodioca, otkup akcija i dividende?“, rekla je glavna urednica Andrea Zagata.

  Akcija u Njujork Tajmsu usledila je nakon talasa organizovanja rada u široj medijskoj industriji, koja se bori sa gubitkom posla, erozijom beneficija i oskudnim platama.

  Oko 6.500 radnika u medijima postali su članovi sindikata u poslednjih pet godina, rekao je Džon Šlus, predsednik NewsGuild-a. Zaposleni u dve manje novine, Fort Wort Star Telegram i Pittsburg Post Gazzete, trenutno su usred višenedeljnih štrajkova.

  Njujork Tajms

  Njujork Tajms (Unsplash)

  U međuvremenu, mnoge kompanije koje se još uvek oslanjaju na oglašavanje bore se sa padom za koji se očekuje da će se pogoršati kako se ekonomija usporava.

  Medijska kompanija Gannett, emiter CNN i onlajn izdanje Buzzfeed najavili su planove za otpuštanje stotine radnih mesta poslednjih sedmica.

  Šlus je rekao da se nada da će relativno jaka finansijska pozicija Njujork Tajmsa dati njegovim radnicima dobre šanse da dobiju ustupke.

  „Njujork Tajms posebno može da plati sve što radnici traže za pregovaračkim stolom“, rekao je on.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE