Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gugl, plata

  Google izgubio bitku: Evropski sud ga kaznio sa rekordnih 4, 1 milijardi EUR

  Evropski sud kaznio je Google sa 4,125 milijardi dolara zbog korištenja svog operativnog sistema Android kako bi osujetio rivale i učvrstio dominantu poziciju svog pretraživača.

  Ovo je rekordna kazna za kršenje antimonopolskih propisa.

  Opšti sud u velikoj meri potvrđuje odluku Komisije da je Google uveo nezakonita ograničenja proizvođačima Android mobilnih uređaja i operaterima mobilnih mreža kako bi učvrstio dominantnu poziciju svog pretraživača, navodi se u presudi.

  Kako je Google prekršio propise?

  Rečeno je da je Google prekršio svoje zakone prisiljavajući proizvođače Android telefona da nose njegove aplikacije za pretragu i veb pretraživač kako bi pristupili Google Play prodavnici 2018. godine.

  Gugl je od tada promenio uslove.

  Kompanija je saopštila da je „razočarana“ presudom, prenose mediji.

  Sudije smatraju da je kazna od 4,125 milijardi evra prikladna, pri čemu se njihovo obrazloženje u pojedinim aspektima razlikuje od obrazloženja Komisije. Kazna je, u odnosu na prvobitnu, smanjena za 5 odsto zbog sporenja oko jedne tačke.

  Gugl je tim povodom rekao da se ponaša kao bezbroj drugih kompanija i da takvi sporazumi pomažu da Android ostane besplatan, kao i da odluka EU „nije u skladu sa ekonomskom realnošću mobilnih platformi“.

  „Razočarani smo što Sud nije poništio odluku u potpunosti. Android je stvorio više izbora za sve, a ne manje i podržava hiljade uspešnih preduzeća u Evropi i širom sveta“, rekao je predstavnik Google.

  Presuda je i podsticaj za šeficu EU za antimonopolska pitanja Margret Vestager, nakon neuspeha u slučajevima u kojima su bili uključeni drugi tehnološki giganti kao što su Intel i Kualkom.

  Slučaj „Android“ je treći koji je Vestager pokrenula protiv Gugla.

  Gigant takođe osporava kaznu od 2,4 milijarde evra iz 2017. godina koja se takođe odnosi na zlouptorebu položaja , kao i kaznu iz 2019. „tešku“ 1,5 milijardu dolara zbog „zloupotrebljivanja praksi u onlajn oglašivanju“.

  Google se suočava sa padom produktivnosti, ali su pronašli REŠENJE

  Izvor: Mediji

  Foto: Pixabay/Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE