Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Gasni kralj“ dobio zeleno svetlo za preuzimanje Fortenova grupe

  Evropska komisija odobrila je, u skladu s Uredbom EU o koncentracijama, da Pavao Vujnovac iz Hrvatske stiče isključivu kontrolu nad Fortenova grupom MidCo B.V. u Holandiji.

  Transakcija se prvenstveno odnosi na poljoprivredni sektor, kao i na proizvodnju hrane i snabdevanje robom široke potrošnje u Hrvatskoj, Sloveniji i u više država na Balkanu koje nisu članice EU.

  Komisija je zaključila kako je efekat transakcije na konukrenciju na tržištima na kojima društva posluju ograničen. Prijavljena transakcija ispitana je u okviru uobičajenog postupka revizije koncentracija.

  „Gasni kralj“ u top 10 najbogatijih u regionu

  Kada se prvi put pojavila informacija da bi Vujnovac mogao preuzeti Fortenovu, u hrvatskoj javnosti je počela da „provejava“ bojazan kako bi sa Fortenovom i još jednom svojom velikom kompanijom, Energia Naturalis, hrvatski biznismen mogao kontrolisati 10 odsto hrvatske privrede.

  Energia Naturalis je krovna kompanija za nekoliko firmi okupljenih oko Prvog gasnog društva (PPD). Reč je o najvećem hrvatskom distributeru i trgovcem gasom, zbog čega Vujnovca zovu „gasni kralj“.

  Osim toga, najveći je deoničar u maloprodajnom lancu Pevex, vlasnički kontroliše luke u Pločama i Rijeci, te Petrokemiju.

  Na kraju 2023. godine Vujnovac se „pojavio“ kao 9. na listi 10 najbogatijih ljudi regiona najviše biznismena iz Hrvatske i Srbije. Vrednost njegove korporacije Energia naturalis tada je procenjena na 1,632 milijarde evra.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE