Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gasni interkonektor Srbija – Bugarska pušten u probni rad

  Gasni intekonektor Srbija-Bugarska pušten je u probni rad u merno-regulacionoj stanici u Trupalu kraj Niša.

  Svečanosti povodom početka rada prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, predsednika Bugarske Rumen Radev i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

  Vučić je rekao da će Srbija puštanjem interkonektora, kojim će se u Srbiju dopremati gas iz Azerbejdžana, obezbediti diverzifikaciju i alternativu u snabdevanju gasom i da će u budućnosti biti sigurnija zemlja po pitanju energetske bezbednosti.

  Predsednik nije održao prigodan govor na ceremoniji, kako je u kratkom obraćanju rekao, zbog ograničenja da se u predizbornoj kampanji obraća na takvim događajima.

  Alijev je rekao da su lična prijateljstva predsednika Azerbejdžana i Srbije doprinela da se razvija ekonomska saradnja dve zemlje koje su strateški partneri.

  Dodao je da je uveren da će interkonektor doprineti industrijskom razvoju Srbije, kao i energetskoj bezbednosti Srbije i Bugarske, ali i cele Evrope.

  „Srbija je deveta evropska zemlja ukoju je izvozi gas iz Azerbejdžana“, kazao je Alijev.

  Rumen Radev je rekao da su inerkonektor simbol rastućih tehnolških kapaciteta i uspešne i plodonosne saradnje Srbije, Bugarske i Azerbejdžana.

  „Ta saradnja vodi održivom ekonomskom rastu regiona „, rekao je Radev i dodao da će interkonektor doprineti povećanju interesovana ulaganja u region.

  Emanuele Žiofre je rekao da se interkonektorom Srbija povezuje sa EU i da se smanjuje upotreba uglja a time i zagađenje životne sredine.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE