Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  muzej retro računara

  Galaksija, ZX Spectrum, Commodore 64: Otvoren interaktivni muzej retro računara i konzola

  Interaktivni muzej retro računara i konzola za video igre otvoren je u Beogradu. Među brojnim zanimljivim eksponatima Yandex Muzeja, čiji je ulaz besplatan, nalazi se replika kultne Galaksije, jugoslovenskog kompjutera iz 1983. godine.

  Čuvenu Galaksiju razvio je Voja Antonić. Kao mikroprocesor je koristio Z80A, imao je RAM od 6 kilobajta, kao spoljnu memorijsku jedinicu koristio je kasetofon, a monitor je bio običan televizor.

  muzej retro računara

  Yandex

  Tu je i britanski kućni računar ZX Spectrum, jedan od najpopularnijih kućnih računara u istoriji, zatim pionir ere digitalne kreativnosti 8-bitni Commodore 64, koji je svojevremeno ušao u Ginisovu knjigu svetskih rekorda kao najprodavaniji računar ikada, sa preko 15 miliona jedinica prodatih širom sveta. Izložena je i čuvena Sega Mega Drive konzola, prvi Sony PlayStation i mnogi drugi, uključujući i popularni Apple neobičnog izgleda iMac G4, Amiga 500.

  muzej retro računara

  Yandex

  Istorija razvoja računara

  Posetioci uz pomoć besplatnog vodiča mogu da prođu kroz istoriju razvoja digitalnih tehnologija. Ulaz u muzej, koji se nalazi u ulici Vojvode Bojovića 12 na Dorćolu je besplatan, a radno vreme je svakog radnog dana od 11 do 19 časova. Svaki kompjuter u Yandex Muzeju je potpuno funkcionalan, što znači da posetioci mogu sami da pokreću programe, igraju neke od omiljenih igrica i dožive svojevrsno putovanje kroz evoluciju tehnologije.

  muzej retro računara

  Yandex

  Krenuli smo ranih 90-ih godina, kada je internet tek nastajao. Naši osnivači i inženjeri su učili informatiku i programiranje koristeći kompjutere koji su bili dostupni u to vreme, od kojih su neki sada izloženi u muzeju. Želeli smo ovim da predstavimo tehnologiju tog perioda, pa čak i ranijeg, i odamo počast svemu onom uz šta smo odrastali i šta je oblikovalo industriju kojom se bavimo. Verujemo da će našim posetiocima izložba biti zanimljiva, jer će, između ostalog, moći lično da isprobaju sve eksponate“, izjavila je Branka Veličković, HR Direktorka u kompaniji Yandex.

  muzej retro računara

  Yandex

  U muzeju su spremni da ugoste sve ljubitelje kompjutera, a očekuju i veliki broj mališana, kako bi se deca na direktan način upoznala sa istorijom kompjutera, video igricama, ali i naučila više o razvoju tehnologije.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Yandex

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE