Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Most na Adi

  FT: Srbiju VRTOGLAVO POGAĐA sve skuplje zaduživanje

  Srbija je među zemljma Srednje i Istočne Evrope koje globalna ekonomska kriza teško pogađa i koje zaduživanje sve više košta, a Beogradu situaciju otežava i sve veća politička izolacija od Evrope zbog odbijanja da se pridruži sankcijama protiv Moskve, piše britanski Fajnenšel tajms (Financial Times).

  List piše da se Srbija obratila Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i Ujedinjenim Arapskim Emiratima da joj pomognu da se izbori sa sve većim troškovima zaduživanja, što je samo jedan od primera uticaja sve većih kamatnih stopa i ekonomske krize na manje razvijene evropske privrede.

  List je od MMF dobio potvrdu da je Beograd tražio razgovor o novom stend-baj aranžmanu. Uz takav aranžman, piše FT, Srbija bi mogla da računa na pomoć MMF ako ne uspe da svoje obveznice proda stranim ulagačima.

  Radosavljević: Milijardu dolara od UAE – kap u moru neophodnog novca

  Vlasti u Beogradu računaju da bi takva garancija MMF sprečila da dalje rastu troškovi zaduživanja Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu, koji su se od početka ove godine više nego ustrostručili s manje od dva odsto na više od šest odsto.

  „Ako ste stabilna zemlja, ne želite stend-baj aranžman. Ali možda je bolje sada pokazati malo poniznosti kako biste bili sigurni da kasnije nećete morati da refinansirate dug uz kamatu veću od šest odsto“, ocenila je viša ekonomistkinja s Oksforda, Tamara Bašić-Vasiljev.

  Srbija je, piše britanski list, uz Mađarsku i Rumuniju, jedna od zemalja u Srednjoj i Istočnoj Evropi koje poslednjih meseci pogađa vrtoglavo poskupljenje zaduživanja, što je uglavnom posledica odluke američkog Feda i Evropske centralne banke da znatno povećaju referentnu kamatnu stopu.

  I dok su troškovi zaduživanja porasli u celoj Evropi, za riskantnije zajmoprimce, među koje spada i Srbija, ti troškovi su rasli i znatno brže.

  FT piše i da su agencije za kreditni rejting upozorile Srbiju da su njen javni i bankarski sektor izloženi rizicima zbog velikog odliva strane valute.

  Istovremeno, Narodna banka Srbije veruje da na privredni rast utiču i ekonomski problemi u EU koja je glavni trgovinski partner Srbije, a rat u Ukrajini je uticao na porast inflacije koja je u avgustu u Srbiji dostigla 13,2 odsto na godišnjem nivou.

  Izolacija Srbije zbog saradnje sa Rusijom

  Srbija je od početka ruske invazije na UKrajinu postala i sve više politički izolovana od Evrope, pošto je odbila da se pridruži zapadnim sankcijama protiv Moskve, piše FT.

  List podseća da je Evropski parlament u junskom izveštaju o Srbiji pozvao Beograd da „preispita svoju privrednu saradnju s Rusijom“.

  Ipak, kako navodi FT, predsednik Srbije Alekandar Vučić insistira na očuvanju diplomatskih kanala sa Rusijom, iako Srbija nastavlja da se kreće ka EU.

  List piše da je odgovor MMF na zahtev Beograda to da će dve strane proceniti ekonomsku i finansijsku situaciju i doneti odluku o ukupnim finansijskim potrebama zemlje, kao i o odgovarajućoj ekonomskoj politici.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE