Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novac

  Vlada Srbije: Minimalac „brži“ od inflacije

  Vlada Srbije donela je na sednici Odluku o visini minimalne zarade za 2023. godinu od 40.020 dinara.

  Minimalna cena rada biće veća za 14,3 odsto, odnosno povećaće se sa 201,22 dinara po radnom času na 230 dinara, pa će prosečna minimalna zarada u 2023. godini iznositi 40.020 dinara.

  „Posebno je važno što je postignuto da minimalna zarada realno raste više nego što raste inflacija, kako bi se očuvao, ali i poboljšao, kvalitet života građana Srbije“, navedeno je u sopštenju.

  Vlada Srbije produžila je, za još sedam dana, privremenu zabranu izvoza evro dizela EN 590.

  Atanacković: 14,3 odsto nije malo

  Član Socijalno-ekonomskog saveta Nebojša Atanacković naveo je da povećanje minimalne zarade od 14,3 odsto nije malo bez obzira na inflaciju, imajući u vidu da mnogi privredni subjekti ne mogu da povećaju cenu svog proizvoda, a nemaju ni nekadašnje promete.

  „Mi iz Unije poslodavaca slažemo se s tom odlukom, naročito zato što je država ovog puta poslodavcima omogućila određene olakšice na plate zaposlenih, jer kao što sindikalci kažu da treba izjednačiti minimalnu zaradu i potrošačku korpu, tako i mi želimo da se pomogne privrednicima koji takođe osećaju razne poteškoće“, rekao je on za Tanjug.

  Nebojša Atanacković, Printscreen

  Atanacković je dodao da je balans jedino moguć u ovakvoj situaciji, ako se zna da je inflacija sa 1,5 odsto stigla na skoro 13 odsto.

  On ističe da postoji tek 10-ak odsto ili oko 40.000 privrednih subjekata koji u ovom momentu jedva odoleva povećanju cena energenata i inputa, dok „preostalih 80 odsto ili oko 350.000 daju daleko veće zarade od minimalne“.

  Atanacković je naveo i da je možda bolje dvaput godišnje menjati „minimalac“ u manjim iznosima, jer bi to verovatno manje opteretilo privrednike koje bi to povećanje pogađalo.

  Izvor: Politika, Beta, Tanjug

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE