Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  FT nagradio osnivače Bionteka: Bračnom paru VAKCINA donela titulu LIČNOSTI GODINE

  Financial Times (FT) je osnivače farmaceutske kompanije Biontek, doktora Ugura Šahina i njegovu suprugu doktorku Ozlem Tureči, proglasio ličnostima godine, prenosi Anadolija.

  „Par je postigao izvanredan naučni i komercijalni uspeh razvijanjem vakcine protiv kovid-19 za manje od godinu dana“, naveo je FT.

  Razvojem prvog kandidata za efikasnu vakcinu protiv koronavirusa, dvoje tursko-nemačkih naučnika koji su postigli ovaj veliki uspeh skrenuli su na sebe pažnju celog sveta, navodi se.

  „Kao tvorci prve vakcine koju su odobrila dva regulatorna tela s najvećim poverenjem na svetu, Nagrada FT za ličnosti godine pripala je Šahinu i Tureči. Oni su simbol naučne i komercijalne priče o uspehu“, objavio je Financial Times.

  Šahin i Tureči su deca imigranata iz Turske koji su se doselili u Nemačku 1960-ih godina.

  Šahin, koji je rođen u Iskenderunu u Turskoj 1965. godine, stigao je u Nemačku kao četverogodišnjak, gde je njegov otac radio u fabrici automobila. Studirao je medicinu na Univerzitetu u Kelnu i nekoliko godina radio u Medicinskom centru Univerziteta Sarland.

  Tureči je ćerka turskog lekara koji je emigrirao u Nemačku iz Istanbula. Studirala je medicinu na Medicinskom fakultetu Univerziteta Sarland i napravila je pionirske korake u oblasti imunoterapije raka u Nemačkoj.

  Par je osnovao kompaniju Biontek kako bi razvili tehnologiju za individualizovane imunoterapije raka.

  Ubrzo nakon pojavljivanja koronavirusa u Vuhanu u Kini, Šahin i Tureči odlučili su da iskoriste svoje znanje iz tehnologije „messenger RNA“ (mRNA) kako bi podstakli imunitet i sprečili infekcije kovid-19 u okviru projekta kojeg su nazvali „Project Lightspeed“.

  Sredinom januara, kompanija je sklopila partnerstvo sa američkim farmaceutskim gigantom Fajzerom kako bi razvila potencijalnu vakcinu protiv kovid-19.

  Izvor: N1

  Foto: printscreen_Twitter

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE