Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mera za koju nismo znali: Maske OBAVEZNE i za decu

  U Službenom glasniku Srbije je objavljena najnovija vladina Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, u kojoj su detaljno navedene najnovije mere koje stupaju na snagu u nedelju, pojedine koje važe odavno, ali i neke koje su unele zabunu.

  U najnovijoj Uredbi koja je usvojena na sednici Vlade do detalja je objašnjena nova mera vezana za PCR test i ulazak u Srbiju, koja stupa na snagu u nedelju, 20. decembra.

  Ono što se ovde takođe navodi, jeste da i da su deca starija od četiri godine dužna da nose zaštitne maske, mera o kojoj se u poslednje vreme uopšte nije govorilo niti raspravljalo u javnosti.

  Naime, u članu 6 navode se dobro poznata pravila vezana za to gde je maska obavezna, ali se dodaje i da „roditelji maloletne dece ili dece sa posebnim potrebama, odnosno njihovi staratelji, dužni su da obezbede da deca starija od 4 godine nose zaštitnu masku u slučajevima iz st. 1–3. ovog člana (u zatvorenom prostoru i napolju kada nije moguće obezediti distancu veću od dva metra).

  Izlazak iz bolnice bez kontrolnog testa

  U članu 2 definisano je bolničko lečenje, kućna izolacija, ali i protokoli za izlazak iz bolnice, pa se tako navodi da nije neophodan kontrolni test na koronu da bi pacijent izašao sa bolničkog lečenja.

  Kako se navodi, lica kod kojih je testiranjem utvrđeno prisustvo virusa, a kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma, upućuju se u kućnu izolaciju sa zdravstvenim nadzorom u trajanju od 14 dana, nakon čega se javljaju na pregled u COVID ambulantu.

  Lica obolela od te zarazne bolesti kod kojih težina bolesti ne zahteva lečenje u bolničkim uslovima, tokom perioda zaraznosti, nakon pregleda lekara specijaliste, upućuju u kućnu izolaciju pod zdravstvenim nadzorom lekara primarne zdravstvene zaštite (KOVID ambulante), a po potrebi se upućuju u prijemno-trijažni centar KOVID bolnica.

  Lica koja su obolela od zarazne bolesti KOVID-19 izazvane virusom SARS-KoV-2, nakon izolacije i lečenja u skladu sa stavom 1. ovog člana otpuštaju se na kućno lečenje bez kontrolog RT-PCR testiranja i dužna su da, nakon otpusta, ostanu pod zdravstvenim nadzorom na akutno respiratorno oboljenje izazvano virusom SARS-KoV-2 u trajanju od 14 dana (kućna izolacija), nakon čega se javljaju na pregled lekara primarne zdravstvene zaštite (COVID ambulante) u domu zdravlja.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Novosti

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE