Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koronakriza „tinja“ u Srbiji, PRAVE POSLEDICE tek slede

  Prave posledice pandemije bolesti Kovid-19 na privredu Srbije se još ne vide zbog toga što su gubici delom pokriveni državnom pomoći, kreditima i sredstvima iz ličnih rezervi, rekao je počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

  „Među prvim firmama koje će se zatvoriti su i ekspoziture stranih firmi jer će poslodavci na taj način smanjivati troškove poslovanja i gubitke“, rekao je Atanacković za Betu.

  Dodao je da su u sadašnjoj krizi veliki rizik i za zajmodavca i za zajmoprimca kreditna zaduživanja za koja država kod komercijalnih banaka garantuje 80 odsto iznosa zaduženja zbog neizvesnosti trajanja pandemije.

  Banke ne odobravaju lako ni te kredite jer, prema rečima Atanacković, snose rizik da im se ne vrati preostalih 20 odsto sredstava za koje ne garantuje država.

  Zbog toga, kako je rekao i nisu potrošena sva sredstva iz garantnog okvira od dve milijarde evra, pa je ostalo neiskorišćeno četvrtina sredstava.

  Prema podacima Agencije za privredne registre (APR), za poslednja dva meseca iz Registra privrednih subjekata je obrisano 530 privrednih društava, a u istom periodu prošle godine 454 društava.

  To je, kako su naveli u APR povećanje od 16,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

  „Za sada nije primećeno neko masovno brisanje iz registra APR koje bi moglo biti posledica pandemije virusa korona“, naveli su u toj agenciji.

  Dodaje se da je, kada je reč o preduzetnicima, u poslednja dva meseca iz registra izbrisano 3.702 preduzetnika, dok je u istom periodu prošle godine izbrisano 3.445 preduzetnika, što je povećanje od 7,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

  Najviše brisanih privrednih društava je u delatnosti nespecijalizovane trgovine konsultantskih usluga, restoranskih usluga, građevinarstva, drumskog prevoza tereta, programiranja i prodaje automobila.

  Preduzetnici koji su zatvorili radnje bavili su se pretežno računarskim programiranjem, ugostiteljstvom, trgovinom, taksiranjem, konsultantskim uslugama, prevozom, kozmetičkim i frizerskim uslugama i servisiranjem vozila.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE