Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Francuz „prozvao“ Crnu Goru: Sve u rukama 12 porodica

  Francuski ambasador u Skoplju Kristijan Timonije ocenio je da je bogatstvo u Crnoj Gori koncentrisano na dvanaestak familija i da je ona primer zašto treba preispitati kriterijume za proširenje, preneo je portal Vijesti.

  Timonije je ocenio je da je Crna Gora prerano počela da otvara poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, a da suštinski napredak nije ostvarila, navodeći kao primer da se u Crnoj Gori konstantno bogati 10 do 12 porodica, preneo je portal.

  Francuski diplomata je na skupu o evropskim vrednostima i procesu pristupanja primerom Crne Gore opravdao oštriju politiku Francuske prema proširenju na zapadni Balkan.

  “Da li akumulacija bogatstva u Crnoj Gori pokazuje evropske vrednosti? Je li to neko s kim želimo da delimo našu suverenost? Bogatstvo u Crnoj Gori koncentrisano je na 10 ili 12 porodica. Zbog toga želimo ponovo pročitati i prekontrolisati pravila o proširenju.“

  To je postalo više štrikiranje nego stvarni napredak, rekao je Timonije u Skoplju na skupu koji je prošle nedelje organizovao “Civil Rights Defenders”, preneo je Juropian vestern balkans portal (Europeanwesternbalkans.com).

  On je dodao da “proširenje mora biti suštinsko, a ne formalno”.

  Francuska je u oktobru odbila da podrži otvoranje pregovora o proširenju sa Albanijom i Severnom Makedonijom, a predsednik Emanuel Makron je 15. novembra diplomatama EU poslao neformalni dokument, sugerišući reviziju pregovora o pristupanju.

  Deo evropskih zvaničnika se usprotivio stavu Francuske, a nova zvanična politika Evropske komisije još nije utvrđena.

  Predstavnici opozicionih partija u Crnoj Gori rekli su za Vijesti da ih ne iznenađuje izjava ambasadora Timonijea, i da je on samo potvrdio da je Crna Gora zarobljena privatna država.

  Izvor: Vijesti, Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE