Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mladi BEŽE iz Srbije, jer u njoj neretko i ZAPLAČU

  Podaci Evropskog statističkog zavoda pokazuju da Srbiju mesečno napusti više od 4.000, uglavnom mladih ljudi, a godišnje 51.000, što je otprilike jedna cela opština u Srbiji, navodi se u zajedničkom saopštenju četiri nevladine organizacije povodom Dana ljudskih prava 10. decembra.

  U zajedničkom saopštenju tima Ujedinjenih nacija, Kancelarije Saveta Evrope, Misije OEBS i Delegacije Evropske unije u Srbiji navodi se da su nezaposlenost, rizik od siromaštva, položaj marginalizovanih grupa mladih, kao i stanje njihovog mentalnog zdravlja neki od osnovnih problema sa kojima se mladi u Srbiji suočavaju.

  „Na Dan ljudskih prava, ove godine posebnu pažnju obraćamo na mlade osobe koje se suočavaju sa brojnim izazovima u mnogim delovima sveta, pa i u Srbiji. Nezaposlenost, rizik od siromaštva, položaj marginalizovanih grupa mladih, kao i stanje njihovog mentalnog zdravlja su neki od osnovnih problema sa kojima se mladi u Srbiji suočavaju“, navodi se u saopštenju.

  I pored toga što se u poslednjih nekoliko godina smanjuje stopa nezaposlenosti, kod mladih nezaposlenost ostaje visoka, a njihov nepovoljan položaj na tržištu rada ne napreduje i pored postojanja Nacionalne strategije za mlade i mera koje su u tu svrhu predviđene.

  „Kada je u pitanju mentalno zdravlje mladih, čak 45 odsto njih je izjavilo da je konstantno zabrinuto zbog nečega, a 28 odsto da im se dešava da često zaplaču“, navodi se u saopštenju.

  Prema poslednjim dostupnim podacima o radnoj snazi, nezaposlenost mladih je dvostruko veća od opšte nezaposlenosti, a posebno zabrinjava činjenica da su mladi uzrasta od 18 do 30 godina u najvećem riziku da budu pogođeni i siromaštvom.

  Zdravstvena zaštita, posebno u ruralnim područjima, nije jednako dostupna svim građanima, samim tim ni mladima iz ruralnih sredina, navodi se u zajedničkom saopštenju.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE