Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Na putu ka EU: Srbija OTVORILA još jedno „ekonomsko“ poglavlje

  Na Međuvladinoj konferenciji u Briselu Srbija je u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom (EU) otvorila poglavlje 4, koje se odnosi na slobodu kretanja kapitala.

  To je drugo poglavlje koje je otvoreno ove godine, nakon što je u junu otvoreno poglavlje devet o finansijskim uslugama.

  Srbija je otvorila 18 od ukupno 35 poglavlja, a preliminarno su zatvorena dva poglavlja.

  Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji je ocenio da odluka o otvaranju novog poglavlja približava Srbiju članstvu u EU.

  Varheji je rekao da je Evropska komisija (EK) posvećena evropskoj perspektivi celog Zapadnog Balkana i izrazio nadu da će na kraju mandata ovog sastava EK bar jedna zemlja iz regiona biti spremna za članstvo u EU.

  Finska ministarka za evropske poslove Tuti Tupurainen, čija zemlja predsedava EU, ocenila je da proširenje EU predstavlja strateško ulaganje u mir, stabilnost i razvoj Evrope.

  Tupurainen je rekla da otvaranje 18. poglavlja sa Srbijom predstavlja jak i pozitivan signal celom Zapadnom Balkanu.

  Delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji u Briselu predvodi ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović.

  Joksimović je izjavila je u Briselu da odluka pokazuje da je Srbija, pored ekonomskih reformi, ostvarila napredak i u oblasti vladavine prava.

  Uz podatak da je otvoreno više od polovine od ukupnog broja pregovaračkih poglavlja, Joksimović je rekla da polovina tog puta pokazuje da Srbija ne stoji u mestu, kao i da politika proširenja EU opstaje, mada ima uspone i padove.

  Izvor: N1, FoNet

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE