Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fleg fudbal – sport koji će vas namamiti na tribine

  Fleg fudbal – nije američki, a opet mu je najsličniji. Beskontaktni sport, drugačiji, dinamičniji i, po svemu sudeći, onaj koji sve više okupira pažnju publike. Popularan na američkom kontinentu i Zapadnoj Evropi, u Srbiju je fleg fudbal stigao pre desetak godina, upravo kada je i naš sagovornik bio perspektivni košarkaš, „mali od koga se puno očekuje”

  Ipak, odlučio se za fleg fudbal i danas je najbolji u tome, MVP ovog sporta. Njegovo ime je Aleksa Stanić i igra za tim Novi Beograd Orlovi, koji je nedavno poneo titulu šampiona Srbije.

  Kako za ovaj sport mnogi nikada nisu ni čuli, pitali smo Aleksu da nam, iz svoje perspektive, objasni šta je fleg fudbal, šta je u teoriji, a šta u praksi.

  „U teoriji je fleg fudbal najsličniji američkom fudbalu, dve zastavice su zalepljene na naše kukove, akcija staje kada protivnički igrač izvuče zastavicu, a to uopšte nije lako. Teren je manji, a igra dosta dinamičnija, igra se pet na pet. Mnogima je smešno kada im objasnim pravila, ali kada dođu da pogledaju, shvate koliko je teško doći do pobede. A kako to izgleda u praksi, najbolje je da dođete da vidite uživo, nova utakmica je uskoro .“ započinje svoju priču Aleksa.

  Kaže da je američki fudbal pratio još kao dete, ali da su zbog punog kontakta sa protivničkim igračima njegovi roditelji bili pomalo skeptični kada je taj sport u pitanju.

  “ Kada sam otišao na prvi trening fleg fudbala, shvatio sam da je to to. Dugo sam se bavio košarkom i hvatanje lopte mi nije bio problem, na toj poziciji igram i danas, za nju je bitna brzina i fleksibilnost. Ali u flegu svi igraju sve i ima mesta za sve.“

  Aleksa ističe da ga za ovaj sport, pored velike ljubavi, veže i to što mlađe generacije često usvajaju poteze i način igre od njega.

  „Na fleg fudbalu smo okruženi klincima, koji su ambiciozni i očekuju dosta od ovog sporta. Ne mogu da kažem da sam im uzor, ali mi je drago kada vidim da „kradu” znanje od mene, kada gledaju u mene na terenu i počnu to da primenjuju u svojoj igri. To me ispunjava i zato bih u budućnosti voleo da budem trener toj deci i da im prenesem sve što znam.“

  Titula najboljeg kao priznanje, ali i velika odgovornost

  Titula MVP igrača u Srbiji Aleksi je donela veliko priznanje za trud, ali i odgovornost da bude još bolji, upravo zbog mladih koji se ugledaju na njega.

  Kaže da ko god da je poneo to odlikovanje – bilo bi zasluženo, jer klub Novi Beograd Orlovi postoji već šest godina i pobrao je titule u svim starosnim kategorijama do sada.

  „Izašli smo na teren i dali poslednji atom snage, verovali smo da možemo da dostignemo tu titulu prvaka Srbije i dođemo do kraja. Ovo gledam kao nagradu za sve ove godine uloženog truda. Nakon osvajanja državnog turnira, čeka nas i prilika da učestvujemo na Champions Bowlu 2022, gde ćemo predstavljati Srbiju u ovoj svojevrsnoj Ligi šampiona Evrope u fleg fudbalu.“

  Druga kuća fleg fudbala za Aleksu je i Slovenija, tamo igra za tim iz Ljubljane. Kaže da na taj način može jasno da napravi razliku između tog sporta ovde i tamo, ističući da je u Evropi on na mnogo zavidnijem nivou nego u Srbiji.

  „Jedva smo čekali da pokažemo da možemo da pobedimo i promovišemo ovaj sport ovde, da on ima ozbiljne predispozicije i budućnost u Srbiji ‒ navodi Aleksa i dodaje da bi 2028. godine, uz napore koje za to ulaže Nacionalna liga američkog fudbala, mogao da se nađe i na spisku olimpijskih sportova u Los Anđelesu.“

  Aleksa Stanić, MVP fleg fudbala u Srbiji

  Neophodno više ulaganja da sport zaživi

  Na pitanje šta ovom sportu nedostaje da u Srbiji više zaživi i postane bliži publici, Aleksa ističe – sredstva.

  „Potrebna su ulaganja. Na svim terenima na kojima sam imao prilike da igram u Evropi uslovi su mnogo bolji. Neophodno je ulagati u klubove, u terene i svaka pomoć je dobrodošla.

  Osvojili smo domaću ligu, naredne godine idemo na ligu Evrope i za to su nam potrebna određena sredstva.

  Lepo je kada mladi koji imaju želje da se bave sportom te želje mogu i da ostvare, ne samo kada je u pitanju fleg fudbal već i bilo koji manji sport, koji nije toliko popularan.“

  Aleksa napominje da nije razmišljao o tome da mu fleg fudbal bude konačni životni poziv, da je dobijao ponude da igra i na Kanarskim ostrvima i u Barseloni, ali da mu one nisu bile opcija.

  „To bi značilo da bih morao da se preselim tamo, da napustim svoj život ovde, prijatelje, porodicu, posao. Da se to dogodilo pre nekoliko godina, ozbiljno bih razmislio, ali sada teško, previše je rizično. U ovom sportu nema dovoljno novca da bih mogao da obezbedim neki siguran život.“

  Najbolji igrač flega u Srbiji mladim generacijama poručuje da vredno rade i treniraju, da nikada ne odustaju, jer će u flegu biti puno prepreka, ali da se na kraju dana sve isplati. Kaže da fleg ima perspektivu upravo zato što je drugačiji od drugih sportova, zato se i dogovaramo da na našem sledećem susretu on bude na terenu, a mi na tribinama.

  „Fleg fudbal može ponoviti uspeh basketaša“

  Izvor: BIZLife Magazin / Mladen Stanković

  Foto: Privatna arhiva

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE