Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Fleg fudbal može ponoviti uspeh basketaša“

  Najvažnije je obezbijediti kvalitetne uslove za treniranje tokom cijele godine i mnogo veću medijsku prisutnost, jer ovaj sport zaslužuje mnogo više pažnje, zbog svoje atraktivnosti i prikladnosti za treniranje za svu djecu, bez obzira na pol ili fizičke predispozicije 

  Rade Rakočević je u biznis krugovima poznat kao berzanski stručnjak, višestruki preduzetnik i vlasnik franšize Moritz Eis u Srbiji. Ono što se o njemu manje zna jeste da je pasionirani zaljubljenik u fleg fudbal, koji godinama podržava, trenira i podstiče njegov razvoj.

  • Ljudi iz biznisa nisu retkost u sportu, ali uglavnom im je cilj da se i oni uz sport promovišu. Sa vama i fleg fudbalom je, izgleda, upravo suprotno, vučete iz sve snage da opstaje i postiže rezultate. Zbog čega?

  Američki fudbal pratim od 2002. godine, kada je Treći kanal prenosio fantastičan Superbowl meč i prvu titulu za Toma Brejdija, i od tada traje moja ljubav i strast prema američkom fudbalu. U međuvremenu, bio sam dvije godine sponzor Vukova Beograd, pa četiri godine predsjednik Srpske asocijacije američkog fudbala, još četiri potpredsjednik SAAF-a, a već šest godina imam svoj klub američkog fudbala Novi Beograd Orlovi.

  Zaista sam mnogo vremena i energije uložio u razvoj ovog sporta, ali sam nazad dobio mnogo više, najviše kroz radost koju svaki novi dječak i djevojčica koji zavole ovaj sport osjećaju dok ga igraju, a ima ih više od pedeset u Orlovima.

  Pored ostalih trenera, i ja treniram klince mlađe od 13 godina. Tek je to pravo uživanje i ono što je moja tajna – divna energija koju dobijam na svakom treningu i utakmici od njih, posebno kad me usred meča, kad ne znam šta prije da uradim, pitaju molećivim pogledom: „A kad ću ja da igram?”

  Naravno, važni su mi i sportski uspjesi, kao potvrda da radimo kako treba. Orlovi Novi Beograd su bili prvaci Srbije u fleg fudbalu ispod 11, 13 i 15 godina, a ove godine smo postali i seniorski prvaci i tako smo se plasirali na Champions Bowl 2022, koji prestavlja Ligu šampiona Evrope. Za naš klub to je veliki izazov da pokažemo da smo takmičarski spremni za igre na najvišem nivou.

  • Kakva je situacija u ovom sportu kod nas, kakva mu je perspektiva?

  Srbija je na sedmom mjestu u Evropi u američkom fudbalu, izgubili smo za tri poena prije nekoliko godina od Italije, aktuelnog prvaka Evrope. Fleg fudbal se polako razvija, Orlovi seniori su igrali nekoliko međunarodnih turnira i bili smo plasirani u sredini tabele. Uz kvalitetan rad preko cijele godine i malu podršku sponzorâ, siguran sam da imamo dobre šanse da postanemo jedan od najboljih klubova u Evropi.

  Naši dječaci ispod 11 godina, 2019. godine, igrali su Prvenstvo Austrije u fleg fudbalu, bili drugoplasirani u regularnom dijelu prvenstva, tako da sam siguran da stasava izvanredna generacija koja će moći da bude na vrhu Evrope.

  Prije nekoliko godina Orlovi su bili jedini klub koji je radio sa djecom mlađom od 13 godina, danas ih ima već osam i broj stalno raste. Isti slučaj je i sa seniorskim fleg fudbalom – od nekoliko klubova prije nekoliko godina, ove godine je u prvenstvu Srbije učestvovalo 11 muških ekipa iz cijele Srbije i šest ženskih timova.

  • Može li se govoriti o igračkom potencijalu? Poznati smo kao sportska nacija. Da li to važi i za fleg fudbal?

  Apsolutno, fleg fudbal je uzeo ono najbolje od američkog fudbala – mnogo atraktivnih dodavanja i hvatanja, a sa manje dozvoljenih kontakta nego, na primjer, u košarci, tako da je apsolutno podoban za sve uzraste i mnogo bezbjedniji od američkog fudbala.

  U Srbiji imamo fantastične atlete i siguran sam da će uskoro zablistati na svjetskoj sceni.

  • Šta je to što najviše nedostaje ovom sportu u Srbiji i da li postoji mogućnost da se, gledano i na primeru ovog sporta, bolje povežu biznis i sport?

  Najvažnije je obezbijediti kvalitetne uslove za treniranje tokom cijele godine i mnogo veću medijsku prisutnost, jer ovaj sport zaslužuje mnogo više pažnje, zbog svoje atraktivnosti i prikladnosti za treniranje za svu djecu, bez obzira na pol ili fizičke predispozicije.

  Sport jeste postao veliki biznis i tzv. mali sportovi teško dobijaju prostor u medijima, a time i kod sponzorâ. Drugo, u američkom fudbalu ne postoje Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina i nema mogućnosti da se kroz ta sportska društva možda dobije dodatni novac ili obezbjede sponzori.

  U SAD je stvar prestiža u biznis svijetu biti vlasnik NFL kluba – na listi 50 najvrijednijih sportskih klubova na svijetu prisutni su svi NFL klubovi. NFL povećava broj svojih utakmica van SAD, kao i broj igrača koji nisu rođeni i školovani u SAD a koji sad igraju u NFL. Postoji i profesionalna fleg fudbal liga u SAD, u kojoj igra veliki broj bivših NFL igrača, i ona postaje sve veća i važnija. Svaki klub američkog fudbala u Japanu nosi ime neke velike korporacije, a u Srbiji postoji nekoliko klubova koji nose ime sponzora i nadam se da će se sve veći broj kompanija uključiti i podržati ovaj amaterski sport.

  • Gde vidite ovaj sport u Srbiji za pet ili deset godina? Imamo li šanse da odemo na Olimpijadu, ako postane olimpijski sport, i gde vidite sebe u svemu tome?

  Za tri nedjelje počinje Svjetsko prvenstvo u fleg fudbalu u Izraelu, naš savez nije imao 10.000 evra za putovanje, smještaj i kotizaciju 15 igrača i trenera i propustili smo prvu šansu da se oprobamo među 26 zemalja širom svijeta. Razlog za taj nedostatak novca vrlo je jasan – mi nismo olimpijski sport, pošto se za te sportove kod nas odvajaju drastično veće sume novca nego za neolimpijske sportove.

  Veoma malo nam je potrebno da napravimo veliki uspjeh, poput naših basketaša, nadamo se podršci, prije svega, iz svijeta biznisa, od firmi koje žele da podrže sport bez skandala, navijačkih grupa, sport koji će da postane veliki i značajan vrlo brzo.

  Ja, takođe, igram fleg fudbal, bio sam solidan rezervni kvoterbek u Orlovima ove sezone, bacio sam 25 tačdaunova, a želio bih da postanem ozbiljan trener u fleg fudbalu, poput Željka Obradovića u košarci, da Novi Beograd Orlovi postanu prvaci Evrope, a Srbija olimpijski pobjednik u fleg fudbalu!

  Fleg fudbal – sport koji će vas namamiti na tribine

  Izvor: BIZLife Magazin/Jelena Stjepanović

  Foto: Privatna arhiva

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE