Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Finansijski direktor NIS-a: Pokrenut novi investicioni ciklus

  NIS je, u složenim okolnostima, obezbedio uredno snabdevanje tržišta naftnim derivatima, a u 2023. godini započeo je novi ambiciozni investicioni ciklus sa ciljem da se obezbedi dugoročni razvoj kompanije, rekao je Anton Čerepanov, finansijski direktor kompanije NIS.

  Čerepanov je, u intervjuu za portal Magazin Biznis, kazao da i u ovoj godini NIS nastavlja poslovanje u izazovnim okolnostima, ali da može biti zadovoljan rezultatima ostvarenim u prvom tromesečju.

  „Kad imamo u vidu sve ograničavajuće faktore za poslovanje, koji su se preneli iz prethodne godine na početak 2023, moramo biti zadovoljni ostvarenim rezultatima NIS-a u prvom ovogodišnjem kvartalu, i kada je reč o finansijskim ostvarenjima i operativnim pokazateljima. Finansijski rezultati su slabiji nego oni iz istog perioda 2022. godine, ali je to očekivano jer se poredimo sa vrlo specifičnim periodom u kom su i cene nafte bile rekordne, a uz to je bila povećana i potražnja“, rekao je Čerepanov.

  On je dodao da i dalje vladaju kompleksni uslovi na tržištu

  Pre svega – volatilnost cena nafte, najave recesije u globalnoj ekonomiji i određena ograničenja koja se tiču regulisanja cena na tržištu.

  „Nama je jedan od prioriteta da garantujemo uredno snabdevanje tržišta svim vrstama naftnih derivata, odnosno da damo puni doprinos energetskoj stabilnosti Srbije. Tako smo, na primer, u Rafineriji nafte Pančevo (u prvom kvartalu) preradili 956 hiljada tona sirove nafte i poluproizvoda, što je bolji rezultat od onog koji je ostvaren u prvom tromesečju 2022. godine. Takođe, jedan od prioriteta nam je i socijalna stabilnost naših zaposlenih i u tome smo uspeli“, rekao je finansijski direktor NIS-a.

  NIS

  NIS

  Kada je reč o novim ulaganjima, on je kazao da će biti investirano u sve oblasti biznisa.

  „Početkom ove godine NIS je započeo novi veliki investicioni ciklus. Mi planiramo da dupliramo iznos od prošle godine, kada smo investirali više od 20 milijardi dinara. Reč je o investicijama koje će postaviti temelj daljeg razvoja NIS grupe u narednom periodu, ali i o ulaganjima koje će doprineti pokretanju domaće privrede. Kao što smo već pomenuli, investiraćemo u naš osnovni biznis, ali i u projekte iz oblasti energetike“, rekao je Čerepanov i dodao da će prioritet biti i ulaganja u unapređenje zaštite životne sredine.

  Izvor: BIZLife

  Foto: NIS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE