Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fejslifting 21. veka

  Piše: Dr Branko Trklja, estetski hirurg, direktor Nano klinike BRANT

  Početak novog milenijuma doneo je eksponencijalno ubrzanje razvoja informacionih tehnologija, bio i nano tehnologije, koje su međusobnom interakcijom donele u medicinu nove i do sada neslućene mogućnosti.

  Bio i nano tehnologija donele su u medicinu ne samo nove materijale nego i primenu novih fizičkih principa, iz kojih su proizašli novi metodi lečenja, dijagnostike i nove hirurške tehnike. Visokotehnološki materijali pojavili su se i u estetskoj hirurgiji, donoseći nove pristupe, metode i tehnike koje prate čudesne promene, kojih smo svedoci poslednjih petnaestak godina. Najnovije metode pružaju nam mogućnost da čitav niz hirurških intervencija i velikih operacija zamenimo neagresivnim intervencijama u lokalnoj anesteziji, bez ožiljaka, bez dugog oporavka i bez komplikacija i neželjenih reakcija, koje se mogu pojaviti kod velikih hirurških operacija.

  Šta je fejslifting 21. veka?

  To je nehirurški i neagresivni fejslifting sa dugotrajnim efektom koji podmlađuje i zateže kožu lica i vrata i koji se može više puta ponoviti u određenim vremenskim intervalima.

  Ono što je do pre desetak godina bila fantazija – da podmladite i zategnete kožu bez velikih hirurških operacija u opštoj anesteziji – danas je postala stvarnost! Pojavom mezoniti različitog dizajna i sastava dobili smo sjajnu mogućnost da pacijentima ponudimo neagresivnu, delotvornu i finansijski pristupačnu intervenciju.

  Neotklonjiva je činjenica da moderno društvo ima nizak stepen tolerancije prema zapuštenom, neuglednom, starom izgledu, to je kôd koji je ugrađen u bit modernog društva i, nažalost, intelektualni pristup može da ga kritikuje, ali ga neće promeniti, jer taj kôd nije nastao preko noći. Danas je, međutim, daleko lakše, jednostavnije i manje stresno učiniti nešto za sebe u tom pravcu, jer zahvaljujući novim tehnologijama, to se prosto – može.

  Mezoniti je u estetsku hirurgiju pre desetak godina zvanično uveo dr Kvon Han iz Južne Koreje (prethodno su pet godina rađena klinička ispitivanja) – i nazvao ih Ultra V-Lift. Novina koju je donela ova metoda zasnovana je na ideji korišćenja tehnološki unapređenog i specijalno dizajniranog biorazgradivog materijala kako bi se lako uvodio u mezoderm kože. Mezoniti izgrađene od ovih materijala smatraju se veoma bezbednim i poseduju FDA i CE sertifikate, zbog čega se nekoliko godina široko koriste u Americi i Zapadnoj Evropi, pošto su zadominirale u azijskim zemljama i Rusiji.

  Na dobrim iskustvima upotrebe mezoniti dr Kvona pojavilo se nekoliko modifikacija u Americi (Contour niti), Španiji (Silhouete niti), Italiji (Happy-lift sistem niti), Austriji (Star sistem niti). Novi proizvođači doneli su veoma korisne modifikacije i inovacije, te danas na svetskom tržištu imamo ponudu mezoniti od nekoliko različitih biotehnoloških materijala i različitog dizajna u zavisnosti od namene, pa tako postoje – ravne, spiralne, nazubljene 3D i 6D mezoniti za zatezanje kože, te mezoniti specijalnog dizajna za podizanje vrha nosa i obrva, mezoniti za zatezanje i podizanja spoljnjeg ugla očiju, te niz tenzionih niti za zatezanje kože stomaka, bedara, nadlaktice, natkolenice i drugih kritičnih regija na koži tela.

  Mezoniti su specijalno dizajnirane niti od nekoliko različitih biorazgradivih materijala. Njima je, tokom neinvazivne, precizne i relativno kratke intervencije, moguće podmladiti i zategnuti opuštenu i naboranu kožu – lica, čela, jagodica, podbratka, vrata, dekoltea, kao i pojedinih regija na telu.

  Petogodišnja klinička ispitivanja i potom višegodišnja primena širom sveta pokazali su da biotehnološki materijal od koga se prave niti intenzivno podstiče stvaranje fibroblasta u mezodermu kože, čime se formiraju nova kolagena i elastična vlakna.

  Različite mezoniti se uspešno primenjuju za:

  • zatezanje opuštene kože lica, vrata, dekoltea i pojedinih regija na telu;
  • redefiniciju facijalnih kontura;
  • revitalizaciju i povratak tonusa kožnih i potkožnih tkiva.

  Mezoniti različitog dizajna i ultraelastične strukture potpuno su bezbedne i neškodljive za kožna tkiva.

  Kod osoba kod kojih dolazi do „spuštanja” lica, gubljenja kontura lica, razvoja masnih jastučića u području donje vilice, spuštenih uglova usana, jako naglašenih nazolabijalnih bora i izraženih podočnjaka – dobro odabrane i stručno postavljene mezoniti prvi su izbor.

  Šta se dešava u tkivu kože nakon postavljanja mezoniti?

  Već u prvih 7‒10 dana uočava se povećanje broja fibroblasta, te povećanje kapilarne krvne mreže (angiogenesis) i posledična permanentna hiperemija – prokrvljenost tkiva.

  Posle 40 dana mastociti se intenzivno grupišu oko mezoniti uz dalje povećanje broja fibroblasta i izgradnje krvne mreže, a to su faktori koji su ključni za obnavljanje kolagenih i elastičnih vlakana u danima koji slede. Nakon godinu dana, mogu se konstatovati nova kolagena vlakna, nova elastična vlakna, povećana gustina vaskularne mreže krvnih sudova, povećanje nivoa lokalne hijaluronske kiseline i restauracija cele tretirane regije kao posledica prisustva mezoniti.

  Postignuti efekat zatezanja i podmlađivanja kože ovom metodom traje do 36 meseci. Intervencija traje od 40 minuta do sat vremena i radi se u lokalnoj anesteziji.

  Kako se mezoniti u kožu uvode preko specijalnih igala ili kanila, posle intervencija nema ožiljaka i nema dugog procesa opravka i zarastanja tipičnog za hirurške operacije; postoji blagi otok i, eventualno, manji hematomi.

  Kome su namenjene mezoniti?

  Svima onima koji žele da zategnu kožu na određenom delu tela i/ili da ga reoblikuju, a NE žele klasičnu hiruršku operaciju.

  Starosna granica ne postoji, ali postoje određena zdravstvena stanja pacijenta koja mogu izazvati kontraindikacije.

  Bitno je naglasiti da se intervencija može ponoviti više puta, kao i da se u određenim vremenskim intervalima mogu dodavati mezoniti radi korekcije promena koje donosi protok vremena na koži i potkožnim tkivima.

  Da li su mezoniti bezbedne?

  Mezoniti koje su u ponudi u našoj zemlji poseduju sve potrebne sertifikate Evropske unije i Agencije za lekove Republike Srbije, koja garantuje kvalitet, bezbednost i sterilnost. Registrovane su u 95 zemalja širom sveta.

  Izvor: BIZlife magazin

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE