FedEx hoće da zaštiti svoje avione od projektila

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  FedEx hoće da zaštiti svoje avione od projektila

  FedEx je zatražio dozvolu Federalne administracije za avijaciju da svoje nadolazeću flotu aviona Airbus A321-200 opremi laserskim sistemom protiv projektila.

  Predloženi hardver bi ometao projektile s toplotnim praćenjem tako što bi usmeravao infracrvenu lasersku tehnologiju prema njima.

  Na ovaj potez FedEx se odlučio zbog nekoliko incidenata u kojima su napadači iskoristili prenosne sisteme za vazdušnu odbranu protiv civilnih aviona.

  Specifični primeri nisu navedeni, ali NBC navodi obaranje ukrajinskog aviona u januaru 2020. godine koji su iranske snage navodno zamenile s krstareći projektilom. Spomenut je i malezijski avion koji su oborili ukrajinski separatisti u julu 2014. godine.

  FedEx je podneo zahtev za korištenje laserskog sistema u oktobru 2019. godine, FAA je spreman da ga odobri, ali je naveo specijalne uslove pre nego što laseri počnu da se koriste. Sistem mora imati način za sprečavanje aktiviranja na tlu te ne sme nanositi štetu avionima ili ljudima.

  Koncept kotramera nije novost jer su neki američki komercijalni avioni koristili sisteme protiv projektila još 2008. godine, a FedEx je u to vreme pomogao u testiranju Northrop Grummanovog sistema.

  Izraelska kompanija El Al koristi sisteme protiv projektila od 2004. godine, a FedExovi planovi bi bili značajni, ali retkost za jednu kurirsku kompaniju. Neće biti iznenađenje ako istim putem krene i veći broj komercijalnih aviokompanija.

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE