Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fali im 20.000 vozača i dovode ih iz inostranstva, a prednjače šoferi iz Srbije

  Nemačkoj sve više nedostaje vozača autobusa, vozova i kamiona. Vlada u Berlinu planira da smanji nedostatak kvalifikovanih radnika uvozom vozača iz inostranstva, piše Fenix magazin.

  Nedostatak kvalifikovanih radnika utiče i na saobraćaj. Nemačkoj trenutno nedostaje oko 11.300 profesionalnih vozača kamiona, oko 4.200 vozača autobusa i tramvaja i oko 2.200 mašinovođa. Ovo proizilazi iz odgovora Vlade na zahtev partija CDU/CSU, prenosi Fenix magazin.

  Smanjen je broj potrebnih vozača kamiona, dok je istovremeno povećan broj potrebnih vozača tramvaja i mašinovođa. Vlada je jasno svesna situacije i očekuje „nastavak velike potražnje za vozačima“ u industriji.

  U vezi sa strategijom Ministarstva rada za kvalifikovane radnike, pominje se nekoliko mera, kao što su bolja obuka i dalje obrazovanje ili novi zakon o imigraciji sa poboljšanim priznavanjem stranih stručnih kvalifikacija.

  Mnogi vozači već dolaze iz inostranstva.

  Predstojeća obnova železničke linije Manhajm-Frankfurt zahtevaće oko 400 vozača autobusa tokom zatvaranja rute. Sve pozicije još nisu popunjene. Koliko je u Vladi poznato, DB AG zapošljava potrebne vozače iz inostranstva“, navodi se.

  Vozači autobusa dolaze iz zemalja južne i istočne Evrope kao što su Albanija, Bugarska, Grčka, Poljska i Rumunija.

  Vozači iz Srbije

  Za pad slobodnih radnih mesta profesionalnih vozača posebno su krivi strani vozači. Do kraja 2021. godine, skoro 3.000 radnih mesta dodeljeno je stranim kvalifikovanim radnicima, od kojih više od polovine čine srpski vozači.

  Do sada je teorijski deo vozačkog ispita bio moguć uz prevod na osam stranih jezika – engleski, standardni arapski, hrvatski, poljski, rumunski, ruski, turski i ukrajinski.

  Rehbaum poziva na uključivanje drugih jezika kao što su francuski za neke afričke zemlje ili bugarski i albanski. Ono što je potrebno je „nebirokratsko i brzo prepoznavanje vozača iz trećih zemalja“, rekao je on.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE