Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fakultet iz Srbije dobitnik prestižnog priznanja za doprinos IKT razvoju mladih

  Talenat je neophodan Evropi da nastavi svoju digitalizaciju i održivi razvoj. Zbog toga moramo da se udružimo i izgradimo otvoren ekosistem za zajednički uspeh. Huawei je negovanje i razvoj mladih oduvek smatrao izuzetno važnim i to je jedan od naših glavnih prioriteta u Evropi. Tokom protekle decenije obučili smo više od trideset hiljada IKT profesionalaca u ovom regionu, istakao je Radoslav Kedzia, potpredsednik Huawei Technologies CEE & Nordic regiona, na drugom Huawei Evropskom samitu talenata u Atini.

  Radoslav Kedzia, Huawei Technologies

  Događaj pod nazivom Zajedno stvaramo održivu budućnost za evropske talente, okupio je 80 izuzetnih studenata i stotinu predstavnika vlada, međunarodnih organizacija, industrije i akademske zajednice iz cele Evrope.

  Huawei Evropski Samit Talenata u Atini 2022

  Huawei je ovom prilikom predstavio i dosadašnje uspehe svojih programa za podršku mladima. Otvoreno je više od 200 ICT akademija u Evropi koje je uspešno pohađalo oko 16.000 studenata, a 2011. godine kompanija je pokrenula Seeds for the Future i obučila preko 3.500 studenata kroz ovaj jedinstven program dostupan i u Srbiji.

  Zajednički cilj tokom prethodne godine bio je pronalazak rešenja za nedostatak IKT profesionalaca, promovisanje digitalne pismenosti i veština za smanjenje digitalnog jaza i izgradnju otvorenog i održivog ekosistema

  Upravo je zbog ovoga, među svim fakultetima u Evropi, Geografski fakultet u Beogradu na Samitu u Atini prepoznat i nagrađen u kategoriji Outstanding ICT Academy za podršku IKT razvoju mladih.

  Huawei Evropski Samit Talenata u Atini 2022

  U Atini je pokrenut i program Bright Star

  Cilj programa je da regrutuje 100 univerzitetskih pripravnika u Evropi svake godine. Samo u naredne tri, Huawei planira da zaposli 600 novih diplomaca sa evropskih univerziteta.

  Mladi, talentovani ljudi doprineće unapređenju digitalnih veština ne samo širenjem i usvajanjem mogućnosti koje nude nove i pametne tehnologije, već i radom sa starijom generacijom, koja ima određenih izazova u prihvatanju digitalnih inovacija.

  Jedan od zaključaka Samita jeste i to da su žene i dalje nedovoljno zastupljene u digitalnoj industriji

  Postoje očigledne prepreke koje sprečavaju žene da dođu do viših pozicija u svojim akademskim i profesionalnim karijerama, rekla je Elisaveta Vozemberg, poslanica Evropskog parlamenta, potpredsedavajuća Komiteta za ženska prava i ravnopravnost polova.

  Zbog toga se Huawei zalaže za jednakost ženskih talenata i radi na promovisanju učešća žena u IKT industriji. U saradnji sa organizacijom za zapošljavanje Manpower i Ministarstvom za rad i socijalna pitanja Grčke pokrenuo je program Žene u tehnologiji. Program ima za cilj pružanje obuke o osnovnim IKT veštinama za 500 nezaposlenih žena u Grčkoj.

  Huawei Evropski Samit Talenata u Atini 2022

  Tokom Samita objavljena je i Bela knjiga o međugeneracijskoj saradnji i digitalizaciji

  Rezultati naše ankete naglašavaju važnost međugeneracijske razmene znanja, posebno za digitalne veštine. Otprilike trećina radnika starijih od 55 godina naučila je digitalne veštine od najmanje deset godina mlađeg kolege u poslednjih mesec dana“, objasnila je profesorka dr Ana Šnajder sa Hochschule Fresenius Univerziteta primenjenih nauka.

  Profesorka je dalje podvukla potrebu da se ubrza digitalizacija i rekla da što je kompanija više digitalizovana, to se znanje više razmenjuje širom sveta.

  Paralelno sa Samitom, organizovana je i dvodnevna radionica za takmičenje Tech4Good sa učesnicima iz cele Evrope.

  Izvor: BIZLife

  Foto: HUAWEI arhiva

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE