Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evropski penal za Amazon

  Internet kompanija Amazon treba da plati 295 miliona dolara zaostalih poreza Luksemburgu, saopštila je Evropska unija.

  Evropski komesar za konkurenciju Margrete Vestager je istovremeno najavila tužbu protiv Irske, jer nije naplatila porez od 13 milijardi dolara kompaniji Epl.

  Vestager tvrdi da su Amazon i Epl ostvarili dobit zahvaljujući sporazumima sa zemljama koje su im omogućile izbegavanje poreza EU.

  Prema njenim rečima, Amazon je od 2003. ostvario nedozvoljen profit zahvaljujući niskim porezima u Luksemburgu, gde se nalazilo evropsko sedište kompanije.

  Amazon je saopštio da nije imao povlašćen tretman u Luksemburgu, javlja AP. Platili smo porez u skladu sa luksemburškim i svetskim poreskim zakonima, naveo je Amazon.

  Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je bio predsednik Vlade Luksemburga i ministar finansija u vreme kada je sa Amazonom utvrđen poreski aranžman.

  Zahvaljujući tom poreskom dogovoru, gotovo tri četvrtine Amazonovog profita nisu oporezovane. Amazonu je omogućeno da plaća četiri puta manji porez u odnosu na lokalne firme, koje su bile predmet istih poreskih zakona, rekla je Vestager.

  Ona je izjavila da članice EU ne mogu multinacionalnim kompanijama davati poreske olakšice kakve nisu dostupne drugim firmama.

  Izvor: Danas, FoNet

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE