Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evropska unija istražuje poreske aranžmane Najkija i holandske vlade

  Evropska unija pokrenula je istragu o poreskim aranžmanima američkog proizvođača sportske opreme Najki (Nike) i holandske vlade, saopštila je danas Evropska komisija.

  Predmet istrage su dve kompanije sa sedištem u Holandiji koje su deo globalnih operacija američkog giganta i posebno da li su poreski aranžmani koje su napravile s holandskim vlastima prekršila pravila EU o državnoj pomoći.

  „Države članice ne bi trebalo da dozvoljavaju kompanijama da osnivaju kompleksne strukture kojima se neopravdano smanjuje njihov oporeziv profit i daje nepravlčna prednost nad rivalima“, rekla je komesarka EU za konkurenciju Margret Vestager.

  Najki je u saopštenju naveo da „neumoljivo jamči“ da se povinuje istim poreskim zakonima koji važe i za druge kompanije koje rade u Holandiji i da veruje da nema osnova za istragu Evropske komisije.

  Holandska vlada zasad nije komentarisala istragu. Ovo nije prvi put da je dovedeno u pitanje kako se Holandija odnosi prema stranim kompanijama u pogledu poreza.

  Evropska komisija je 2015. presudila da je Holandija dala poreske olakšice Starbaksu (Starbucks), što je dovelo da holandske vlasti naplate 25,7 miliona evra od američke kompanije. Komisija je takodje ispitivala poreske aranžmane holandske vlade i Ikee.

  Takve istrage su u prošlosti dovodile do velikih naplata poreza. Evropska komisija je u avgustu 2016. presudila da je Irska dala „neopravdane poreske pogodnosti“ Eplu (Apple), zbog čega su irske vlasti povratile 14,3 milijardi evra.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE