"Žene su naša najbolja prilika"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ljiljana Pvalova, Evropska investiciona banka , žensko preduzetništvo

  “Žene su naša najbolja prilika”

  Pred vama je koristan tekst čije su autorke potpredsednice Evropske investicione banke: Ljiljana Pavlova (zadužena za Zapadni Balkan), Teresa Červinjska i Đelsomina Viljoti

  Isključivanje žena iz ekonomskih prilika – bilo nepodržavanjem njihovih preduzeća ili ignorisanjem njihovih ideja i iskustava – negativno se odražava na ukupan ekonomski učinak, kao i na inovacije koje su neophodne za rešavanje velikih problema, poput klimatskih promena. Podrška preduzetnicima se mora povećati, i to ne samo zato što je to etički i društveno ispravno već i zato što je isplativo. Prema izveštaju Svetske banke, pružanje jednakih prilika ženama moglo bi stvoriti profit od 160 hiljada milijardi dolara, zahvaljujući boljem korišćenju ljudskih resursa.

  Osnivači startapa u Evropi – retko su žene. To je delimično zato što preduzeća otvara manji broj žena nego muškaraca. Iako one čine više od polovine populacije, udeo žena među preduzetnicima manji je od trećine. Uprkos tome što one dobijaju manje od polovine investicionog kapitala u odnosu na svoje kolege, kompanije koje osnuju žene ostvaruju dvostruki prihod na svaki uloženi dolar.

  Žene su naročito manje zastupljene u preduzetničkom kapitalu. Čak i kada se ohrabre i otvore startap kompaniju, nailaze na poteškoće u dobijanju finansijskih sredstava. Preduzetnice su 2021. godine privukle samo mali deo investicija preduzetničkog kapitala u Evropi (jedan odsto), dok su u Sjedinjenim Američkim Državama dobile tek dva procenta od ukupnih fondova, što predstavlja najmanji udeo od 2016. godine.

  Zapošljavanje pripadnica lepšeg pola na liderskim pozicijama, takođe, poboljšava finansijske rezultate. Prema istraživanju koje je obuhvatilo 1000 kompanija iz 15 zemalja, preduzeća sa velikom zastupljenošću žena u svojim upravnim odborima imaju za 28 odsto veće šanse da nadmaše svoje konkurente.

  Konkretni koraci podrške ženama

  Studija savetodavnog tima Evropske investicione banke (EIB) „Finansiranje preduzetnica: Kako omogućiti rast” ukazuje na to da se pristup preduzetničkom i početnom kapitalu za kompanije koje vode i osnivaju žene u Evropskoj uniji postepeno poboljšava. Više je i žena koje osnivaju sopstvene investicione fondove ili rade kao glavni partneri u fondovima preduzetničkog kapitala. Međutim, po udelu preduzetničkog kapitala i drugih privatnih ulaganja koja dobijaju žene, Evropa i dalje zaostaje za drugim regionima sveta. Stepen preduzetničke delatnosti žena u Evropi takođe je nizak: 5,7 odsto, u odnosu na prosek od 11 odsto u ostatku sveta.

  Da bismo se približili ovom broju, neophodne su radikalne promene. Potrebno je povećati broj žena na rukovodećim pozicijama i među donosiocima odluka fondova preduzetničkog kapitala. Nedovoljno žena partnera u firmama koje plasiraju preduzetnički kapital i malobrojnost investicionih fondova koje vode ili kojima upravljaju žene – predstavlja značajnu prepreku.

  Žene čine samo pet odsto rukovodećih partnera u fondovima preduzetničkog kapitala EU, dok u takvim američkim firmama čine oko 15 odsto glavnih partnera. Firme koje plasiraju preduzetnički kapital čiji je jedan od partnera žena imaju tri puta veće šanse da investiraju u preduzeća koja vode žene.

  Takođe, neophodni su novi modeli investiranja koji uvažavaju rodnu ravnopravnost, kroz formiranje namenskih fondova i finansijskih instrumenata za podršku ženskom preduzetništvu. Neke od prepreka sa kojima se preduzetnice suočavaju strukturne su prirode. Na primer, od glavnih partnera se očekuje da uplate 1–3 odsto kapitala. Žene investitori možda nemaju dovoljno duboke džepove da bi izvršile tu vrstu ulaganja ili pokrile operativne troškove pre nego što fond počne da ostvaruje prinose. Isto tako, one iza sebe možda nemaju iskustvo kakvo imaju njihove muške kolege, što im dodatno otežava prikupljanje sredstava.

  Stoga je važno pomoći ženama da pribave sredstva i tehničku podršku kako bi razvile svoje poslovanje. Većina žena se u finansiranju svog biznisa oslanja na sopstvenu ušteđevinu i doprinos članova svoje porodice, što često predstavlja barijeru za dalji razvoj poslovanja. Istraživanja sprovedena u Francuskoj pokazuju da se 10 odsto ženskih preduzetnika obraća bankama za podršku, što je za oko trećinu manje nego što je slučaj kod muških preduzetnika. U ranoj fazi razvoja značajnu ulogu igraju nacionalne inicijative za podršku ženskom preduzetništvu, kao što su „Enterprise Ireland”, u Irskoj, ili Centar za razvoj industrijske tehnologije u Španiji, ali sa razvojem biznisa ti fondovi prestaju da budu dostupni.

  Posebno je značajna i podrška preduzetnicama u sektorima u kojima ih ima veoma malo, kao što su oblasti visoke tehnologije i nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike (STEM). Iako broj žena u Evropi koje se bave istraživačkim radom raste, one su i dalje nedovoljno zastupljene kao pronalazači u svim tehnološkim disciplinama, kako pokazuje istraživanje Evropske komisije „She Figures 2021”.

  Odsustvom žena jedna od najdinamičnijih oblasti privrednog rasta – visoka tehnologija i inovacije – razvija se bez uzimanja u obzir doprinosa, iskustava i perspektiva polovine populacije. Nedostatak ženskih uzora, takođe, ima snažan uticaj i na zainteresovanost mlađih generacija za oblasti STEM.

  Manje priče, više akcije

  Ponekad samo skretanje pažnje na neki problem donosi rešenja. Evropski savet za inovacije je 2019. godine postavio cilj povećanje broja ženskih startapa koji dobijaju sredstva iz programa „Akcelerator”. Pozivajući ih da predstave svoje poslovanje, te povećanjem broja ženskih članova komisije na 50 odsto, Savet je povećao procenat žena koje su dobile sredstva iz ovog programa sa osam na 29 odsto.

  To ukazuje na činjenicu da pomak postoji. Takođe, Evropa je 2021. godine zabeležila rekordan broj uspešnih javnih ponuda, otkupa ili akvizicija od strane startapa koje su osnovale žene. Međutim, moramo dostići kritičnu masu kako bi se srušile barijere i kako bismo se efikasno suprotstavili ukorenjenim predrasudama, pogotovo u oblasti visokih tehnologija i investicija. Takođe, potrebno nam je više informacija o različitim vidovima prepreka sa kojima se žene suočavaju, kako bi privatne banke i države mogle obezbediti jednake uslove na tržištu.

  Poboljšanje prilika za žene neće samo otvoriti nova tržišta, već će unaprediti konkurentnost i globalni položaj Evrope, uz istovremeno rešavanje pitanja socijalne pravde. Iako predstavljaju najbolju investicionu priliku društva, žene nemaju jednak tretman. Svi dokazi ukazuju na to da je napredak u pravcu rodne ravnopravnosti preduslov za transformaciju naših privreda. Međutim, žene nemaju odgovarajući pristup finansijama. To nije ni pravično ni mudro. Krajnje je vreme da se to promeni. 

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE