Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evropska avio-kompanija angažuje kuvare sa Mišlenovim zvezdicama na svojim letovima

    Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne ponašaju isto kao i na zemlji. Receptori čula ukusa mogu da oslabe za čak 30 odsto na letu, a razlog tome se nalazi u drugačijem atmosferskom pritisku i suvom vazduhu u kabini.

    Nekada su zbog ovog problema jela u avionima sadržavala puno soli, šećera i začina kako bi se pojačao ukus, što je sve moglo imati zdravstvenih posledica po putnike.

    Upravo iz ovog razloga, avio-kompanija Air France već punih sedam godina sarađuje sa kuvarima nosiocima Mišlenovih zvezdica i najboljim somelijerima na svetu, kako bi, kao ambasador francuske gastronomije u oblacima, svojim putnicima ponudila na letu gastronomsko iskustvo dostojno najboljih restorana.

    Od 1. februara 2024, putnici Air France biznis klase na letovima kratkih relacija moći će da uživaju u obrocima koje je za njih osmislio poznati francuski kuvar Fransoa Adamski, nosilac Mišlenove zvezdice i nekadašnji predsednik tima Francuske za prestižno kulinarsko trakmičenje Bocuse d’Or, koji je svoje kulinarsko umeće sticao u restoranima najboljih hotela na svetu.

    U pitanju je meni koji se menja tokom dana. Na letovima pre 10 časova služi se doručak koji se sastoji od sendviča sa dimljenim lososom, krem sirom i mirođijom, uz dodatak francuskih peciva. Nakon 10 časova služe se gurmanski sendviči sa piletinom, dimljenom paprikom, povrćem i začinskim biljem, a prate ih tradicionalni francuski slatkiši.

    Bogata gastronomska ponuda

    Gastronomsko iskustvo na letu u avionima Air France-a tradicionalno započinje šampanjcem, a obroke prati stroga selekcija vina i šampanjaca, koji se sada služe u čaši, kao i niz toplih i hladnih napitaka, piše Turistički svet.

    U skladu sa odlukom avio-kompanije Air France da će na letovima koji polaze iz Francuske koristiti samo lokalne namirnice, Fransoa Adamski je kreirao ukusne sendviče koristeći meso, mlečni proizvode, jaja i sireve francuskog porekla, kao i ribu koja dolazi iz održivog ribolova. Prateći politiku održivog keteringa, obroci se služe u posebno dizajniranim kutijama pravljenim od organskih materijala, koje se nakon upotrebe recikliraju.

    Šireći francusku kulturu i stil života širom sveta, avio-kompanija Air France je gastronomiju u avionima podigla na još najviši nivo, direktno u oblake.

     

    Izvor: Turistički svet

    Foto: Unsplash

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE