Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kupovina, penzionerska kartica

  Evropi preti NESTAŠICA namirnice koju svi svakodnevno koristimo

  Najveća suša u poslednjih 70 godina pogodila je najplodniji region Italije. To je ravnica duž reke Po. Zbog toga Evropi možda preti nestašica namirnice koju svi gotovo svakodnevno koristimo.

  Trenutna situacija zabrinjava lokalne poljoprivrednike, a posledice bi mogli da osete i evropski potrošači. Kiša nije padala mesecima, a ovih dana se predviđaju temperature preko 40 stepeni.

  Bilo uz špagete bolonjeze, cezar salatu ili uz jelo sa njokima – parmezan je nezaobilazan za mnoge ljubitelje sira kada je u pitanju kulinarsko uživanje u letnjim jelima. Međutim, kako prenose nemački mediji, popularni specijalitet od sira uskoro bi mogao da nestane sa rafova supermarketa i diskontnih radnji poput Kauflanda, Aldija, Lidla ili Edeke, ili da bar znatno poskupi.

  Parmezan, nestašica (Pixabay)

  Zbog suše, reka Po (Po) koja preseca severnu Italiju od Kotijskih Alpa do Jadranskog mora je na zabrinjavajuće niskom nivou. Razlozi za to su neobično suva zima, koja je za posledicu imala samo malo otapanje snega na Alpima, i suvo proleće koje je donelo samo sporadične padavine.

  Vanredno stanje

  Kako prenosi ARD, vlada italijanskog premijera Marija Dragija već je reagovala i proglasila vanredno stanje za severne italijanske regione Emilija-Romanja, Furlanija-Julijska krajina, Lombardija, Pijemont i Veneto do kraja godine.

  Gradovi i industrija u regionu zavise od vode najduže italijanske reke, na primer u proizvodnji hidroelektrične energije, transportu ili navodnjavanju. Poljoprivrednici u severnoj Italiji iz doline Po upozoravaju, između ostalog, da je proizvodnja parmezana ugrožena i alarmiraju.

  Kako navode iz Augsburger algemajne, proizvodnja u obližnjem konzorcijumu, gde se proizvodi čuveni Parmiđano ređano, već je morala da bude značajno smanjena jer stiže manje mleka koje „zadovoljava standarde kvaliteta”.

  Međutim, da bi se obezbedila proizvodnja, krave severnih italijanskih farmera, uključujući 300 frizijskih goveda na farmi mleka Simone Mineli u blizini Mantove, moraju da budu snabdevene vodom. Ako farmer želi da isporuči 30 litara mleka na kraju dana, njegovoj životinji treba 100 do 150 litara vode za piće svakog dana.

  Krave, nestašica kvalitetnog mleka (Pixabay)

  S druge strane, ako životinje ne dobijaju zalivene biljke za jelo i nedovoljno za piće, kvalitet mleka pati. Prema Čipu, neka polja Simone Mineli su se već presušila. Kupovina stočne hrane je takođe otežana, jer i drugi farmeri pate od suše.

  Proizvodnja parmezana zahteva mleko visokog kvaliteta

  Zato stoku koja se koristi za proizvodnju mleka hitno treba voda da bi njihovo mleko čak i ispunilo stroge standarde za proizvodnju parmezana – inače nema pečata odobrenja. Ako se životinje ne mogu adekvatno zbrinuti ili rashladiti vodom kako bi se sprečilo pregrevanje, Mineli će morati da smanji svoje, a zatim da manje prodaje mleka.

  Razmere suše postaju jasne kada se pogledaju brojke. Prema Koldiretiju, najvećem udruženju poljoprivrednika u zemlji, suša u celom regionu Po ugrožava „više od 30 odsto poljoprivredne proizvodnje u zemlji i polovinu stočnog fonda u dolini Po“, prenosi Čip. Strahuje se da će žetva u Italiji biti manja za trećinu. Zbog suše, ali i drugih nagomilanih faktora, cena hrane u Italiji mogla bi da bude veća za 70 odsto.

  Suša (Pixabay)

  Još uvek nije jasno da li će kriza teško pogoditi evropske ljubitelje parmezana. Pored moguće nestašice sira na rafovima supermarketa i diskontova Aldija, Lidla i Edeka, sasvim je zamislivo da će prodajne cene porasti, kao što je nedavno bio slučaj sa oko 50 prehrambenih maloprodajnih proizvoda.

  U svakom slučaju, Nemačka je jedan od najvećih uvoznika italijanskog parmezana, piše Štutgarter cajtung, pozivajući se na podatke Saveznog zavoda za statistiku (Destatis). Kao rezultat toga, Nemačka je 2021. iz Italije uvezla više od 41.000 tona, uključujući i parmezan, koji je veoma popularan u ovoj zemlji, prenosi Feniks magazin.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE