Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evo šta se dešava sa vašim telima kada preskačete obroke

  Stalno preskakanje obroka negativno utiče na vaše zdravlje, od povećanja telesne težine do izgladnjavanja.

  Skoro svima nama se dešava da preskočimo obrok ili dva. Neko ko pokušava da izgubi težinu jede manje obroka tokom dana. Drugi su prezauzeti ili kasne i nemaju vremena za obrok. Postoje i oni koje dijeta vodi u krajnost, pa izbegavaju da uopšte jedu.

  Važno je napomenuti da telo ne razume razliku između gladovanja ili preskakanja obroka.
  To znači da telo reaguje na isti način kada ne dobije dovoljno izvora energije. Evo šta se dešava sa našim telima kada preskočimo obrok.

  Metabolizam usporava

  Najpre, šta je metabolizam? To je proces u telu pri kojem se hrana pretvara u energiju. Čak i kad fizički ne radimo ništa, telo još uvek funkcioniše – cirkulacija krvi, disanje i slično, i za ove aktivnosti potrebna je energija koja potiče od hrane.

  Preskakanje obroka signalizira telu da nema dovoljno hrane ili izvora energije, a telo reaguje spuštajući brzinu metabolizma kako bi sačuvalo izvore goriva. Telo će sačuvati dodatne kalorije iz sledećeg obroka kako bi izbeglo nedostatak izvora energije.

  U osnovi, kada metabolizam uspori, hrana koja se pojede se ne „koristi“ tako efikasno. Od pomoći pri tome je konzumiranje izbalansiranih obroka kako bi se metabolizam u telu zadržao na normalnom nivou.

  Takođe pomaže prava količina sna (7-9 sati) i konzumiranje puno vode.

  Prejedanje i prekomerna težina

  Kada preskočimo obrok i postanemo zaista gladni, naš sledeći obrok pretvara se u gozbu – težimo da pojedemo više. Nekoliko studija je povezalo povećanje telesne težine sa preskakanjem obroka (naročito doručka).

  Kada je telo lišeno hrane, mozak će biti na visokom nivou uzbune u potrazi za bilo kojom hranom i žudeće za visokokaloričnom (nezdravom) hranom. Kod sledećeg obroka, telo čuva dodatne kalorije iz hrane kao instinkt za preživljavanje, jer nije sigurno kada će ponovo dobiti hranu. Dodatne kalorije koje se ne iskoriste se pretvaraju u masnoću.

  Neraspoloženje zbog gladi

  Bes zbog gladi je stvaran. To je osećaj kada je neko toliko gladan da ga to čini ljutim i frustriranim. To je zato što se nivo šećera u krvi našeg tela smanjuje kada preskačemo obroke.
  Naš mozak funkcioniše na glukozi i kada mozak ne primi dovoljno goriva, dovodi telo u režim gladovanja i oslobađa hormone stresa.
  Ovo je isti razlog zbog kog se teže fokusiramo kada smo gladni. Mozak ima malo goriva i donosi odluku o najboljem načinu korišćenja preostale energije. Postajemo ćudljiva i razdražljiva verzija nas samih.

  Na kraju krajeva, preskakanje obroka na redovnoj osnovi uzima danak u našim telima. Okreće se protiv nas, a mi se u osnovi lišavamo hrane. Ako pokušavate da izgubite težinu, obavezno jedite prave porcije zdravih obroka tokom celog dana, spavajte, vežbajte i uzimajte puno vode.

  Izvor: BIZLife/BlastingNews

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE