Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU usvaja: Bez PDV na vakcine i testove za koronu

  U članicama Evropske unije do kraja 2022. godine neće se plaćati porez na dodatu vrednost (PDV) na vakcine protiv kovida-19 i testove.

  Savet EU usvojio je amandmane na direktivu o zajedničkom sistemu PDV kojima se članicama omogućava da privremeno ne naplaćuju PDV na vakcine i testove za koronavirus, kao i usko povezane usluge.

  Usvojena mera se odnosi samo na vakcine protiv kovida-19 i stupiće na snagu dan nakon što bude objavljena u službenom listu EU.

  Evropska komisija, koja je krajem oktobra i predložila privremeni nulti PDV na vakcine i testove, pozdravila je odluku Saveta i istakla da ona znači olakšanje za bolnice, lekare i pojedince i takodje omogućava bolji i jevtiniji prustup alatima za sprečavanje, otkrivanje i lečenje korona virusa.

  Trenutno članice EU mogu da primenjuju niže stope PDV na vakcine, ali ne i nultu stopu, dok za testove ne važi snižena stopa.

  Prema izmenjenoj direktivi, članice će moći da primenjuju nižu ili nultu stopu i na vakcine i na testove ako tako odluče.

  Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni je pozdravio novi propis i istakao da će doprineti da vakcine i testovi budu jeftiniji.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE