Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Presija nema efekta: SZO protiv obavezne vakcinacije

  Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da vakcinacija protiv covida-19 ne bi trebalo da bude obavezna, osim u specifičnim profesionalnim okolnostima.

  Dolazak vakcine je „dobra vest“, naglasio je Majkl Rajan, direktor za hitna pitanja u SZO i naglasio da bi trebalo bolje objasniti njene prednosti, umesto uvođenja obavezne vakcinacije.

  „Ne mislim da treba uvesti obavezu vakcinisanja“, rekla je Kejt O’Brajen, direktorka sektora za imunizaciju i vakcine u SZO, i navela da je „iskustvo pokazalo kada su zemlje želele da uvedu obavezu nekih vakcina, to nije donelo željene efekte“.

  „Mislim da ne bi trebalo da razmišljamo o tome da države odrede da vakcinacija protiv covida-19 bude obavezna“, naglasila je.

  Ali mogu postojati „određene situacije u zemljama u kojima postoje profesionalne okolnosti za koje bi bilo potrebna ili jako preporučljiva vakcinacija“, dodala je i navela „određena radna mesta u bolnicama“.

  Direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus pozvao je zemlje koje predviđaju vakcinisanje u narednim nedeljama i mesecima da prvenstveno vakcinišu one kojima je to najpotrebnije, jer će u početku količina vakcina biti ograničena.

  SZO je preporučio da se najpre vakcinišu zdravstveni radnici koji su jako izloženi opasnosti zaraze, i najizloženije osobe koje boluju od teških bolesti ili su u poodmakloj starosnoj dobi.

  Kako će se povećavati količina dostupnih vakcina, SZO dalje preporučuje vakcinisanje osoba s većim rizikom od teških oblika covida-19, odnosno onih koje imaju zdravstvene probleme i marginalizovanih grupa s većim rizikom, precizirao je generalni direktor SZO.

  Kako najbogatije zemlje ne bi kupile sve doze vakcina koje će biti dostupne u ograničenoj količini, SZO je pokrenuo mehanizam ACT- Accelerator koji bi trebalo da omogući pravednu raspodelu vakcina.

  Za to je potrebno 4,3 milijarda dolara odmah, navodi SZO koji žali zbog nedovoljno primljenih finansija. „Za sada postoji preveliki jaz između reči i dela kako bismo imali rezultata“, zaključio je Tedros.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE