Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pasoš

  EU ukida vizne olakšice za Ruse

  Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borel saopštio je u Pragu da državljanima Rusije neće biti potpuno ukinuta mogućnost da dobiju vize za ulazak u EU, ali da će Brisel u potpunosti ukinuti sporazum o viznim olakšicama za Ruse.

  „Masovni dolasci Rusa postali su bezbednosni rizik za neke članice. Vidimo da mnogo Rusa ide da se zabavlja ili u šoping kao da nema nikakvog rata u Ukrajini. Zemlje članice EU konstatovale su da nije moguće da se radi kao obično. Kao prvo, potpuno ukidamo ugovor o viznim olakšicama za ruske građane“, kazao je Borel na konferenciji za novinare posle sastanka šefova diplomatija EU u Pragu.

  Po procenama, od početka rata u Ukrajini je u EU ušlo oko milion državljana Rusije. Borel je rekao da su ministri na neformalnom sastanku u Pragu postigli i dogovor da članice EU – susedi Rusije, mogu na nacionalnom nivou da donesu svoje, drugačije mere kojima bi sprečili ili smanjili izdavanje viza Rusima ;za turistička putovanja.

  „Dogovorili smo se da Evropska komisija razmotri kompleksno taj problem. Mi ne želimo da odsečemo Ruse koji ne podržavaju rat u Ukrajini, niti rusko gradjansko društvo“, kazao je Borel.

  Baltičke zemlje, Poljska i Finska su u zajedničkom saopštenju upozorile da će, ako se ne postigne zajednički evropski dogovor da se ukine ruskim državljanima pravo na šengenske vize, one same doneti svoje mere.

  Žozep Borel (foto: EbS)

  Finska već od 1. septembra namerava da smanji broj izdatih viza na 10 odsto dosadašnjeg broja, dok je češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski podsetio da je Češka ukinula vize građanima Rusije i Belorusije još 25. februara, dan nakon agresije Rusije na Ukrajinu.

  „Složili smo se još da u EU neće biti priznavani ruski pasoši koje izdaju na okupiranim teritorijama Ukrajine“, dodao je Borel, upozorivši da rat nije samo pitanje Ukrajine i Rusije.

  „Taj rat je samo stvar bezbednosti i stabilnosti Evrope sa posledicama po celom svetu. Rusija nastavlja da se kocka ukrajinskim nuklearnim elektranama i koristi hranu kao političko oružje“, kazao je Borel.

  Sastanak šefova diplomatija članica EU u Pragu je bio samo neformalni bez obavezujućih odluka.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE