EU i Italija se dogovorili oko budžeta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU i Italija se dogovorili oko budžeta

  Vladajuća koalicija u Italiji i Evropska komisija postigli su dogovor o italijanskom budžetu za 2019. godinu posle višenedeljnog suprotstavljanja, rekao je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

  “To rešenje nije idealno, ali dozvoljava da se u ovoj fazi izbegne otvaranje pravne procedure protiv Italije za preveliki deficit”, rekao je Dombrovskis govoreći o italijanskom budžetu.

  Pretnja pravnom akcijom protiv neke članice nije retka u EU, ali se ovog puta događa u vreme kada su porasle tenzije između Evropske komisije i italijanske populističke vlade koja je obećala da će se odupreti bilo kakvom pritisku iz Brisela.

  Dombrovskis je rekao da je italijanska vlada daleko odmakla od užarene retorike od pre nekoliko nedelja.

  Sporazum predviđa nove budžetske štednje od 10,25 milijardi evra, delimično zahvaljujući odlaganju primene dve glavne mere italijanske vlade reforme penzija i prihoda građana, minimalnog prihoda za najugroženije, rekao je Dombrovskis.

  Prema postignutom dogovoru budžetski deficit biće 2,04 odsto BDP umesto 2,4 prvobitno predviđenog, s prognozom rasta smanjenom na jedan odsto za iduću godinu umesto prvobitnih 1,5 odsto.

  Dogovor treba da omogući da se izbegne povećanje ogromnog italijanskog duga koji sada iznosi oko 130 odsto njenog bruto domaćeg proizvoda.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE