Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Električna energija

  EU do 2030. mora da uštedi bar 11,7 odsto energije

  Evroposlanici su odobrili planove, već usaglašene sa Savetom, kojim se postavljaju novi ciljevi uštede energije za 2030. u sklopu Evropskog zelenog dogovora.

  Novi zakon, koji pre nego što stupi na snagu treba da usvoji i Savet ministara, utvrdiće ciljeve štednje i primarne i finalne potrošnje energije u EU, saopštio je Evropski parlament.

  Navodi se da članice EU zajedno moraju da obezbede smanjenje potrošnje energije za najmanje 11,7 odsto na nivou Unije do 2030. u odnosu na projekcije iz referentnog scenarija za 2020.

  Taj cilj pratiće robusni mehanizam za monitoring i sprovođenje kako bi se osiguralo da članice ostvaruju nacionalne doprinose obavezujućem cilju EU.

  Do 2030, precizirano je, članice treba da uštede u proseku 1,5 odsto energije godišnje. Počeće se sa 1,3 odsto u periodu do kraja 2025. i progresivno će dostići 1,9 odsto do kraja 2030.

  Ciljevi štednje energije biće ostvareni kroz lokalne, regionalne i nacionalne mere u različitim sektorima, npr. u javnoj administraciji, zgradama, kompanijama…

  Nezavisnost od ruskih energenata je ključna

  Evroposlanici insistiraju da šeme štednje posebno pokrivaju javni sektor koji će morati sa smanji finalnu potrošnju energije za 1,9 odsto godišnje.

  Članice EU takođe treba da obezbede da se svake godine najmanje 3% javnih zgrada renovira u zgrade sa gotovo nultom potrošnjom energije ili zgrade sa nultom emisijom.

  Direktiva takođe postavlja nove zahteve za efikasne sisteme daljinskog grejanja.

  Izvestilac Nils Fuglsang rekao je da energetska kriza još nije gotova i da EU u narednih sedam godina mora da izvrši potrebne strukturne promene. „Ključno je da više ne zavisimo od ruskih energenata u budućnosti“, istakao je Fuglsang.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE