Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Moraćemo da izmeštamo klime sa fasada

  Spoljne jedinice uređaja za grejanje i hlađenje moraće da budu uklonjene sa fasada svih zgrada i da se instaliraju na način da nemaju uticaj na neposredno okruženje.

  U protivnom slede novčane kazne koje će se za fizička lica kretati od 25.000 do 50.000 dinara, a za pravna lica i do 100.000 dinara.

  Reč je o jednoj od novina predviđenih izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, koje su u skupštinskoj proceduri, piše Euronews Srbija.

  Ipak, ova odredba nije nešto što će morati odmah da se sprovede ukoliko bude usvojena, jer je rok da se sve spoljne jedinice uklone sa fasada stambenih zgrada na način da ne budu vidljive 10 godina.

  Taj rok biće nešto kraći za vlasnike zgrada javne namene u granicama nepokretnih kulturnih dobara i zaštićenoj okolini kulturnih dobara i za vlasnike zgrada, odnosno posebnih delova objekata u granicama nepokretnih kulturnih dobara i zaštićenoj okolini. Za prve taj rok biće dve godine od dana stupanja zakona na snagu, a za druge pet godina.

  Predviđeno je da će jedinica lokalne samouprave doneti akt kojim će bliže urediti način uklanjanja spoljnih jedinica uređaja za klimatizaciju. Ako taj akt ne donese u propisanom roku, predviđena je novčana kazna od 50.000 dinara za odgovorno lice u jedinici lokalne samouprave.

  Gradski urbanista: Nije skupo

  Glavni beogradski urbanista Marko Stojčić kaže za Euronews Srbija da će tek uslediti definisanje konkretnih pravila koja je moguće sprovesti, ali i navodi da spoljne jedinice uređaja za klimu mogu da se izmeste na dvorišnu fasadu, terasu, odnosno lođu i na krov.

  Stojčić kaže da jedna od mogućnosti da neki od objekata dobiju maske za te spoljne jedinice, ali i navodi da bi i tada one morale da se premeste kako bi sve bile u istoj vertikali.

  Praktično rešenje na jednoj zgradi u Temišvaru (BIZLife)

  „Zavisi od objekta, moguće je da se smesti na krov negde gde je centralna klimatizacija, negde nije moguće gde svako ima svoj klima uređaj, neko ima dvorišnu fasadu, neko nema, neko ima lođu, neko nema. Svakako ćemo formirati gradski tim koji će razraditi tu gradsku odluku koja sledi nakon usvajanja zakona“, rekao je Stojčić.

  Kako je naveo, spoljna jedinica može da se izmesti na terasu jer je važno da ne ruži uličnu fasadu. Obaveza izmeštanja, kako je rekao, neće se odnositi na dvorišne fasade. Stojčić kaže da premeštanje spoljnih jedinica uređaja za klimatizaciju ne iziskuje velike troškove. S druge strane, dodaje, ima i građana koji su odgovorni i koji su i o tome vodili računa.

  Stojčić kaže da Grad Beograd, kao i svaka druga jedinica lokalne samouprave, čeka da se zakon usvoji i nakon toga će u skladu sa obavezama iz zakona doneti gradske odluke koje će to pitanje preciznije da opišu.

  Izmenama Zakona o planiranju i izgradnji predviđeno je i da od dana stupanja na snagu tog propisa sve nove zgrade moraju biti projektovane, izgrađene i održavane na način da spoljne jedinice uređaja za grejanje i hlađenje nisu vidljive, odnosno da ne utiču na neposredno okruženje.

  Izvor: Euronews

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE