Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU daje 70 mil. EUR da se BALKAN što pre VAKCINIŠE

  Evropska komisija je usvojila paket od 70 miliona evra u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) za podršku finansiranja pristupa partnera sa Zapadnog Balkana vakcinama protiv kovida-19 koje su nabavile članice EU.

  Paket će biti distribuisan u vidu grantova koji će pomoći da se pokriju troškovi vakcina za prioritetne grupe u regionu, kao i neophodna oprema za vakcinaciju.

  Ti grantovi će omogućiti Zapadnom Balkanu da kupi određeni broj vakcina iz Ugovora o avansnoj kupovini EU sa šest proizvođača, pri čemu će pojedine članice deliti deo svojih unapred dodeljenih doza, saopštila je Komisija.

  Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji istakao je da je EU za vreme pandemije pokazala da joj je Zapadni Balkan privilegovani partner.

  „Nastavićemo da radimo u tom duhu… Brza vakcinacija će biti presudna za okončanje pandemije i pokretanje socijalno-ekonomskog oporavka Zapadnog Balkana“, rekao je Varheji.

  Iako EU, kako se navodi, nastavlja podršku kroz inicijativu Kovaks (COVAX), a sve zemlje Zapadnog Balkana su se na nju prijavile, očekuje se da će isporuke vakcina po toj šemi početi kasnije od kampanje vakicinacije u EU.

  Pristup određenom broju doza iz aranžmana za kupovinu EU tako će omogućiti regionu da počne vakcinaciju uporedo sa članicama EU, navela je EK.

  Komisija i Evropski centar za kontrolu bolesti takođe će pomoći regionu da završi strategije vakcinacije u skladu sa preporukama EK.

  Istovremeno, EU sa Svetskom zdravstvenom organizacijom finansira projekat pomoći u logistici i kod isporuke vakcina.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE