Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre,

  EU će „energetski“ podržati Srbiju

  Šef delegacije Evropske unije u Beogradu Emanuel Žofre rekao je na sastanku sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović, da će EU podržati Srbiju da sprovede energetsku tranziciju i unapredi energetsku bezbednost.

  Žofre rekao da će EU nastaviti da pruža podršku Srbiji u procesu energetske tranzicije i projektima koji će unaprediti sigurnost snabdevanja i diversifikaciju izvora, saopštilo je Ministarstvo energetike.

  On je istakao i da je EU posvećena podršci Srbiji kao zemlji kandidatu za članstvo u EU na njenom putu ka dostizanju karbonske neutralnosti u borbi protiv klimatskih promena.

  Đedović je istakla da je Beograd u uslovima svetske energetske krize zahvalan EU na donošenju hitnog paketa pomoći Srbiji od 165 miliona evra namenjenih za sigurnije snabdevanje energentima.

  „EU je važan partner Srbije u oblasti energetske tranzicije“, rekla je ona, tokom razgovora o energetskoj bezbednosti Srbije, gasnoj diversifikaciji, projektima u oblasti energetske efikasnosti i podršci EU energetskom sektoru Srbije.

  Prema njenim rečima, zajedno se radi na projektu izgradnje gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, koja će dati doprinos povećanju energetske sigurnosti i omogućiti diversifikaciju ruta i dobavljača gasa.

  Podsetila je da to ministarstvo veoma angažovano radi na izradi strateških dokumenata u energetici, koji će, kako je ukazala, podstaći nove investicije u oblasti obnovljivih izvora energije, s ciljem smanjenja zagađenja i borbe protiv klimatskih promena.

  Ministarka najavila nove cene struje i gasa, pa dodala: Srbija ima sreće što leži na litijumu

  Izvor: Beta

  Foto: EU_PKS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE