Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nekoliko ledenih dana i Nemačka će potrošiti gasne rezerve

  Nemačka skladišta gasa mogu brzo da se isprazne ako naglo zahladni, upozorio je Klaus Miler, šef nemačke Federalne agencije za energetsku mrežu, u intervjuu za Špigl.

  „Nekoliko ledeno hladnih dana je dovoljno za dramatično povećanje potrošnje gasa. Na osnovu istorijskih podataka znamo da kada postane stvarno ledeno, skadišni rezervoari se brzo isprazne“, rekao je Miler.

  On je dodao da Nemačka može da prebrodi zimu, ali samo ako se građani i industrija udruže i smanje potrošnju gasa za najmanje 20 posto.

  Industrijske kompanije u Nemačkoj su prošlog meseca uspele da smanje potrošnju za 27,4 odsto, a privatna domaćinstva i privredna društva još više, za 42 odsto, rekao je Miler, napominjući, međutim, da je to povezano s toplim vremenom i da bi situacija mogla da se promeni u slučaju jakih hladnoća.

  Nemačka skladišta gasa su zaključno sa 2. novembrom bila popunjena 99,3 odsto, što je, prema Mileru, dovoljno da zemlja podmiri energetske potrebe do deset nedelja oslanjajući se na gas kao jedini izvor.

  Zajedno s drugim državama EU, Nemačka postepeno smanjuje svoje oslanjanje na ruske isporuke energenata. Prema rečima ministarke spoljnih poslova Analene Berbok, udeo ruskog gasa u ukupnom uvozu energenata zemlje nedavno je pao na 6,0-8,0 posto, dok je u 2021. godini više od polovine nemačkog uvoza činio gas iz Rusije.

  Prestigli Ruse: Amerikanci drugi najveći snabdevač EU gasom

  Da bi nadoknadio gubitak ruskog gasa, Berlin se fokusirao na izgradnju terminala za tečni prirodni gas (TPG). Zemlja će imati do kraja godine dva plutajuća postrojenja za regasifikaciju za prijem TPG morskim putem, a još dva do maja 2023. godine, saopštile su vlasti. Njihov ukupan godišnji kapacitet procenjen je na 33 milijarde kubnih metara prirodnog gasa.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: BIZLife, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE