Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Epidemiog priznao: Lokdaun bio neopravdan

  Epidemiog dr Branislav Tiodorović je, povodom tri godine od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, zbog pandemije virusa korona rekao da se sa istorijske distance može reći da je lokdaun bio neopravdan, ali da su sve protivepidemijske mere bile neophodne u određenim situacijama.

  Na pitanje da li su sve odluke i stroge mere koje su donete tokom pandemije bile opravdane, Tiodorović je za Tanjug rekao da je potrebno uzeti u obzir vreme i situaciju u kojoj su takve mere donete.

  „Niko u svetu nije bio siguran u izvor bolesti, načine prenošenja i širenja kao ni u neophodnost mera zaštite i samozaštite. Pri tome, terapija je uveliko lutala i usavršavala se u hodu, odnosno razvoju bolesti i epidemiološke situacije“, rekao je Tiodorović, koji je bio član Kriznog štaba od početka pandemije.

  Dodao je da je od početka pandemije svima bilo jasno da ima neke karakteristike prethodnih, ali da je u mnogo većem obimu postala ne samo zdravstveni, već i sociološki, psihološki, ekonomski i politički problem.

  Tiodorović je podsetio da je virus korona pokazao izuzetnu mutagenost što je dovodilo do iznenadnih promena i pogoršanja epidemiološke situacije, dodajući da se sa pronalaskom vakcina, njihovim usavršavanjem i proizvodnjom boljih lekova ovladalo celokupnom situacijom, a sve noviji mutanti i podsojevi postali manje smrtonosniji.

  obavezne maske

  „To ne važi i za aktuelnu situaciju kad su u pitanju stare osobe sa teškim hroničnim bolestima te je za njih ovo još uvek opasan pa i smrtonosan virus“, upozorio je Tiodorović.

  On je ocenio da će pandemija virusa korona sve više slabiti i dobiti endemski oblik sličan gripu, tako da će ga biti više u periodima kasne jeseni i zime, a pored vakcinacije biće i predviđene mere za najosetljivije osobe poput starih i hroničnih bolesnika.

  Vanredno stanje u Srbiji uvedeno je 15. marta 2020. godine, kako bi se sprečilo širenje zaraze korona virusom, a poslanici Skupštine Srbije ukinuli su ga 6. maja posle više od 50 dana. Za tri godine pandemije Srbija je prešla put od prvog zvaničnog zaražavanja korona virusom do ukupno 2.496.295 slučajeva, pokazuju zvanični podaci.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: BIZLife, Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE