Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Epidemija državnog zapošljavanja u BiH

  Gotovo 200.000 građana Bosne i Hercegovine zaposleno je u državnoj službi što je veliki procenat za zemlju sa tek nešto više od 3,5 miliona stanovnika.

  Uprkos najavama rezanja birokratskog aparata zapošljavanje na teret poreskih obveznika se nastavlja, pokazuje analiza koju je predstavila nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI) BiH.

  „To zapošljavanje poprima razmere epidemije“, rekao je na predstavljanju u Banjaluci voditelj CCI Adis Arapović.

  Prema prikupljenim podacima u BiH je 192.000 osoba zaposleno u onome što se definiše kao javni sektor.

  Gotovo 3.900 takvih koje se finansira iz državnog budžeta su osobe direktno izabrane kao zvaničnici u telima vlasti, dok je oko 1.900 onih koji platu ostvaruju na osnovu političkih imenovanja.

  Na različitim upravnim pozicijama je gotovo 20.000 osoba koje su na vodećim fukncijama u telima uprave, agencijama i različitim ustanovama. U javnim službama, policiji, vojsci, zdravstvu i školstvu je 166.000 zaposlenih.

  Iz CCI su posebno upozorili da čak 75 posto različitih upravnih tela i ustanova koje su anketirali nastavlja da zapošljava novo osoblje uprkos načelno preuzetim obavezama vlasti da će se rashodi za javni sektor smanjivati.

  Uz to CCI ocenjuje zabrinjavajućim i to što se takav trend i dalje koristi kao prilika za zapošljavanje podobnih stranačkih kadrova, ističući kaže da su javni konkursi „besmislena farsa“ i „puka formalnost“.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE