Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EP osudio „harajuću korupciju“ u FIFA i dodelu SP Kataru

  Evropski parlament usvojio je rezoluciju o stanju ljudskih prava u Kataru, u kojoj se ocenjuje da je izbor te zemlje za domaćina svetskog prvenstva u fudbalu bio praćen uverljivim optužbama za korupciju i mito i poziva na korenitu reformu krovnog tela svetskog fudbala FIFA.

  Parlament je u rezoluciji izrazio duboko žaljenje zbog smrti hiljada radnika migranata u Kataru, uglavnom građevinskih radnika koji su gradili objekte za Mundijal, kao i zbog svih onih koji su povređeni.

  Ocenjuje se i da, u cilju zaštite sportista i navijača i zaustavljanja zloupotrebe sporta za popravljanje reputacije, međunarodne sportske manifestacije ne treba da budu dodeljivane državama u kojima se krše osnovna ljudska prava i u kojima prevladava rodno nasilje.

  Uz ocenu da u FIFA vlada „harajuća, sistemska i duboko ukorenjena“ korupcija, poslanici Evropskog parlamenta su izrazili žaljenje što dodela organizacije svetskog kupa Kataru, 2010. godine, nije bila transparentna i nije izvršena procena mogućih štetnih posledica.

  Naglašava se je FIFA ozbiljno narušila ugled i integritet svetskog fudbala, saopštio je Evropski parlament.

  Evropski parlament je u rezoluciji pozvao članice EU, posebno one sa velikim nacionalnim fudbalskim ligama, poput Nemačke, Francuske, Italije i Španije, da izvrše pritisak na evropsku fudbalsku federaciju UEFA i na FIFA da se FIFA korenito reformiše.

  „To bi uključivalo uvođenje demokratskih i transparentnih procedura prilikom dodele organizacije svetskih prvenstava, i strogu primenu kriterijuma ljudskih prava i održivosti na zemlje domaćine“, piše u rezoluciji.

  Partlament je ocenio i da sve žrtve, strani radnici treba da budu obeštećeni, i da katarske vlasti moraju da sprovedu punu istragu smrti radnika migranata i obeštete njihove porodice ukoliko su stradali zbog uslova rada.

  FIFA, kako se navodi, takođe treba da doprinese sveobuhvatnom programu unapređenja položaja porodica radnika, kao kompenzaciju za uslove kojima su bili podvrgnuti.

  U rezoluciji se podseća da u Kataru nešto više od dva miliona stranih radnika čini oko 94 odsto radne snage. Takođe, u rezoluciji se izražava žaljenje i zbog položaja LGBT zajednice u Kataru.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE