Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  nis

  Energetski embargo bi u Hrvatskoj ugasio čak 65.000 radnih mesta

  Potpuni prekid snabdevanja naftom i gasom iz Rusije u Evropsku uniju može ugroziti oko 11 odsto radnih mesta u 14 najvažnijih industrijskih delatnosti, piše „Jutarnji list“.

  Pozivajući se na procene osiguravajuće kompanija Alianz u analizi „Ko bi trebalo da se boji zaustavljanja ruske opskrbe energijom?“, list navodi da bi u Hrvatskoj moglo biti ugroženj oko 65.000 radih mesta.

  Rizik gašenja radnih mesta u odnosu na prosek u EU u hrvatskoj industriji, u slučaju potpunog embarga na ruski gas i naftu, još je veći i iznosi 13 odsto, navodi se u analizi.

  „Evropska unija može lako upravljati trenutnim embargom na uvoz sirove nafte iz Rusije, ali trenutni prekid uvoza prirodnog gasa iz Rusije verovatno će prouzrokovati ozbiljne posledice i poremećaje u snabdevanju.“

  Osim što mnoge članice Unije mnogo više zavise od Rusije u pogledu gasa u odnosu na naftu, globalna tržišta gasa već su vrlo uska za potražnju, ocenjeno je u analizi Alianza.

  Slaba uteha

  Prema analizi, ruski energetski embargo u slučaju hrvatske industrije bi se najviše odrazio na prehrambenu i metalsku industriju, te energetiku.

  Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 14 delatnosti koje je analizirao Alianz zaposleno je oko 500.000 radnika, tako da bi crni scenario koji Alianz „proriče“ doveo do ukidanja 65.000 radnih mesta.

  „Ako je neka uteha, najgori scenario Alianz, u slučaju energetske gvozdene zavese prema Rusiji, predviđa za Češku, Slovačku, Sloveniju, Mađarsku i Poljsku u kojima bi se raspon radnih mesta u riziku mogao kretati između 16 odsto u Poljskoj i 20 odsto u Češkoj“, navodi list procene iz analize osiguravajuće kompanije Alianz.

  Izvor: Jutarnji list, agencije

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE