Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Električni autmobili

  U Srbiji počinje proizvodnja ELEKTRIČNIH automobila namenjenih srednjoj klasi

  Električni automobili i njihova proizvodnja u Srbiji uskoro postaju stvarnost. Predstavnici kompanije Stelantis i Vlade Srbije potpisali su u Predsedništvu Srbije ugovor o finansiranju proizvodnje električnih automobila u fabrici u Kragujevcu.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle potpisivanja ugovora sa izvršnim direktorom kompanije “Stelantis“ Karlosom Tavarešom, rekao da time počinje nova era u investicijama u Srbiji.

  Kako je objasnio, nova investicija u kragujevačkoj fabrici automobila biće vredna 190 miliona evra, od čega će iz republičkog budžeta biti izdvojeno 48 miliona evra.On je kazao da će priprema proizvodnje novog modela automobila trajati do kraja 2023, a da bi proizvodnja u Kragujevcu počela u trećem kvartalu 2024.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sastao se s rukovodstvom udruzene međunarodne kompanije za proizvoodnju automobila „Stelantis“ (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

  Novi model električnog automobila će, prema rečima Vučića, biti namenjen srednjoj klasi. Dodao je da će to „biti lep automobil“, ali da ne sme da otkriva o kom automobilu je reč. U skladu s tim, rekao je, i da strategija mora da se menja. „Mora da se prave stanice s punjačima, da se razmišlja i o ceni električne energije i o obnovljivim izvorima energije“, rekao je.

  „Menjamo kompletan pogled na ekonomiju i ekologiju… Moramo da izmenimo sve naše strateške planove vezane za energiju…Od danas počinje nova era“, kazao je Vučić.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vucic i izvrsni direktorkompanije Stelanti Karlos Tavares (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

  Tavareš je rekao da se i oni spremaju da do 2030. godine izbace minimum između 70 i 100 novih modela električnih i blagih hibridnih automobila, jer od 2035, kako je rekao, na tržištu neće ni biti drugih modela.

  Stelantis je multinacionalna korporacija za proizvodnju automobila, jedna od četiri najveće u svetu, a formirana je 2021. godine spajanjem italijansko-američkog konglomerata Fijat Krajsler Automobili i francuske PSA grupe.

  Izvrsni direktorkompanije Stelanti Karlos Tavares (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

  Električni automobili u najavi od prošle godine

  U junu prošle godine iz Fijata su najavili da je cilj kompanije da postane potpuno električni brend do 2030. godine, dok će već od 2025. početi sa izbacivanjem konvencionalnih agregata iz svoje ponude širom sveta.

  Neposredno pre toga je predstavljen model 500 u potpuno električnom izdanju za koji Fiat tvrdi da je samo početak njihove revolucije ka nultoj emisiji štetnih gasova.

  Električni automobili (Pixabay)

  Izvor: Beta/N1

  Foto: Beta/Pixels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE