Eksperiment pokazao: Važno je i kako i čime peremo ruke (FOTO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Eksperiment pokazao: Važno je i kako i čime peremo ruke (FOTO)

  Pranje ruku je jedna od najvažnijih stavki prevencije gripa i prenosa virusa. Iako se o tome uči još u najranijem uzrastu, suviše je apstraktno objasniti koliko bakterija i virusa zapravo nosimo na rukama.

  Zato je učiteljica Džarali Anis Metkalf iz Ajdaha u razredu sprovela eksperiment koji je popratila tekstom i fotografijama.

  “Uzeli smo hleb produžene svežine i rukama dodirivali parčiće. Samo jedno parče nismo dotakli, drugo smo dirali neopranim rukama, treće rukama koje smo oprali gelom za dezinfekciju, četvrto rukama koje smo oprali samo sapunom i vodom. A zatim smo uzeli još jedno parče i njime prešli preko laptopa u učionici. Rezultati: Ogavno!”, rekla je učiteljica.

  Razvoj su pratili oko tri nedelje

  Učiteljica je dodala da spremačice u školi redovno čiste laptopove, ali za potrebe ovoga eksperimenta to nisu učinile.

  Nakon što su odradili eksperiment, hleb su spakovali u kese za zamrzivač, zatvorili i čekali da prođu tri nedelje.

  “Da smo hleb izložili vazduhu, eksperiment bi se brže završio. Kriške hleba koje su bile izložene bakterijama i virusima brže su postale buđave u odnosu na one koje smo dodirivali opranim rukama i gelom za dezinfekciju. Tu se buđ razvijala, ali sporije”, objasnila je učiteljica.

  Metkalf je napisala da joj je dozlogrdilo da stalno bude bolesna i pozvala je svoje pratioce na društvenim mrežama da češće peru ruke i da podsećaju svoju decu da čine isto.

  Istakla je i da gel za dezinfekciju ne može nikada da bude adekvatna zamena za sapun i vodu. Dodala je i da bolesna deca treba da ostanu kod kuće kako bi se sprečilo širenje zaraze.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE