Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  inflacija, NBS

  Ekonomisti očekuju VISOKU inflaciju i 2023. godine

  Ekonomisti očekuju visoke stope inflacije širom sveta ove i sledeće godine, pri čemu za 2022. predviđaju u proseku stopu od 9,5 odsto.

  To pokazuje najnovije kvartalno istraživanje ekonomskih eksperata (EES), koje su sproveli nemački institut IFO i Švajcarski institut za ekonomsku politiku.

  U anketi je učestvovalo 1.687 ekonomista iz više od 100 zemalja, navodi se u saopštenju minhenskog instiututa dostavljenom Tanjugu.

  „U poređenju sa drugim kvartalom, inflaciona očekivanja za 2022. ponovo su značajno porasla, za 1,8 procentnih poena“, kaže Niklas Potrafke, istraživač u IFO-u. U anketi je postavljeno pitanje i o predviđanjima inflacije za 2023. i 2026. godinu. Ispitanici u proseku očekuju globalnu inflaciju od 7,5 odsto iduće godine, a stopu u 2026. godini vide na 5,0 odsto.

  Ove brojke su izvučene kao medijana prosečnih očekivanih stopa inflacije po zemljama, zato što stope veoma variraju od regiona do regiona i drastično su veće u pojedinim zemljama i regionima nego u ostatku sveta.

  U istočnoj Africi, na primer, učesnici ankete očekuju prosečnu stopu inflacije nešto ispod 60 odsto u 2022. godini, u odnosu na 7,3 odsto i 7,2 odsto u zapadnoj Evropi i Severnoj Americi, respektivno.

  Anketa je sprovedena u periodu od 7. do 21. septembra 2022. godine.

  Izvor: 021, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE