Novi standard ugrožava 100.000 radnika VW

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novi standard ugrožava 100.000 radnika VW

  Novi, stroži standard o emisiji ugljen-dioksida (CO2) u izduvnim gasovima novih automobila, ugrožava 100.000 radnih mesta u Folksvagenu, izjavio je direktor nemačkog auto-giganta, neposredno posle evropskog sporazuma o smanjenju CO2.

  “Tako brzo prilagođavanje nije nimalo dobro, jer za deset godina treba da bude ukinuta skoro trećina naših proizvodnih radnih mesta, 100.000 pozicija”, istakao je Herbert Dis u izjavi listu “Zidojče cajtung”, navodeći kao razlog zahtevano smanjenje CO2 u izduvnim gasovima za 35 odsto.

  Zemlje EU su u utorak postigle sporazum o smanjenju od 35 odsto emisije CO2 novih automobila 2030. godine, a neke su htele još više, zbog alarmantnog izveštaja eksperata UN o globalnom zagrevanju.

  Šef najveće nemačke automobilske grupe ponovio je ocenu koju je prethodnog dana izneo moćni lobi tog sektora, udruženje VDA, koje je evropski sporazum ocenilo kao “nerealan” i “opasan za radna mesta”.

  “Evropska autoindustrija će biti još izloženija vanevropskoj konkurenciji, što vodi do ugrožavanja radnih mesta i čitavih proizvodnih lokacija”, izjavio je predsednik VDA Bernhard Mates.

  Ukazivanje na opasnost smanjenja broja radnih mesta “nije ucena”, rekao je Dis, jer “tvrdnje zasnivamo na činjenicama”. “Tako drastično smanjenje (zagađenja) je bolna revolucija, a ne kontrolisana tranzicija”, dodao je on.

  Nemačka je, sa istočnim zemljama, bila u grupi koja nije htela smanjenje veće od 30 odsto, ali na kraju su glasale za kompromis o smanjenju zagađenja CO2 od 35 procenata.

  EU se na konferenciji COP21 obavezala da u svim sektorima svoje ekonomije emisiju gasova sa efektom staklene bašte (CO2, metan, azot oksidi i drugi) smanji za najmanje 40 odsto do 2030. godine u poređenju sa stanjem iz 1990. godine.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE