NIS i Udruženje "Čepom do osmeha" organizuju ekološko-edukativne radionice za decu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NIS i Udruženje “Čepom do osmeha” organizuju ekološko-edukativne radionice za decu

  U želji da edukuju najmlađe članove zajednice o važnosti reciklaže i prošire svest o značaju očuvanja zdrave životne sredine kao jednog od osnovnih ciljeva održivog razvoja, kompanija NIS i Udruženje „Čepom do osmeha“ započeli su edukativne radionice za decu pod sloganom „Ekološko vaspitanje, zdravo odrastanje!“. U prvom ciklusu ekoloških radionica učestvovale su osnovne škole „Sveti Sava“ u Kikindi, „Laza Kostić“ u Kovilju, kao i škola „Prvi maj“ u Nišu. Do kraja maja, predavanja će biti održana i u partnerskim osnovnim školama u Čačku i Beogradu. Učenici će, pored edukacije, imati priliku da učestvuju i u kreativnim radionicama na temu očuvanja i zaštite životne sredine sa članovima Kluba volontera kompanije NIS.

  Na ovaj način deca imaju priliku da, kroz interaktivna predavanja i uz različite aktivnosti koje su prilagođene njihovom uzrastu, nauče važne prirodne zakonitosti, kao i da dobiju brojne praktične savete čijom primenom mogu smanjiti negativan uticaj na životnu sredinu.

  “Jedan od ciljeva projekta je i reciklaža čepova od kojih se dobijaju finansijska sredstva za kupovinu pomagala deci sa invaliditetom”

  Gordana Rackov, direktorka Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Kikinde, rekla je da ta škola već godinama rado učestvuje u ekološkim i humanitarnim projektima.

  “Drago nam je da Osnovna škola „Sveti Sava“ učestvuje u ovom humanitarno-ekološkom projektu koji se sprovodi kroz edukovanje dece školskog uzrasta osnovnih škola i govori o značaju reciklaže i sortiranja plastičnog otpada. U okviru ove edukacije učenici se uče osnovnim ekološkim principima, ali se uče i humanosti koju razvijaju. Jedan od ciljeva projekta je i reciklaža čepova od kojih se dobijaju finansijska sredstva za kupovinu pomagala deci sa invaliditetom“, rekla je Gordana Rackov.

  Edukacije su osmišljene tako da se učenici najpre upoznaju sa ekološkom terminologijom, a potom na zanimljiv način saznaju više o klimatskim promenama, ali i značaju procesa reciklaže za zaštitu životne sredine. Takođe, učenici razgovaraju i o problemu narušavanja biodiverziteta i uticaju koji na taj proces imaju ljudi.

  Pored teorijskog znanja, predavači daju učesnicima radionica korisne praktične savete o tome kako da se ophode prema svom okruženju. Među zanimljivim lekcijama su i različiti načini za upravljanje otpadom, saveti za „zelenu“ kupovinu, kao i obrasci ponašanja koji mogu biti od koristi u svakodnevnim životnim situacijama.

  “Važno je edukovanje novih generacija, koje su spremne da budu nosioci održivog razvoja i života u skladu sa prirodom”

  “Edukacija i širenje empatije i solidarnosti prema deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i prema našoj životnoj sredini od ključne su važnosti za vaspitanje naših najmlađih, jer one predstavljaju osnov pravih životnih vrednosti, čime god se budu bavili u životu. Razvijanje svesti o primeni reciklaže, usvajanje navika primarne separacije otpada još u sopstvenom domu i razvijanje odgovornosti kroz principe zelene kupovine značajno doprinose unapređenju zaštite naše životne sredine. Stoga mališane učimo koliko je značajno njihovo lično angažovanje. Važno je edukovanje novih generacija, koje su spremne da budu nosioci održivog razvoja i života u skladu sa prirodom”, istakla je Vanja Petković, predsednica Udruženja “Čepom do osmeha”.

  Ekološkim radionicama će do kraja maja ukupno prisustvovati više od 300 učenika osnovnih škola. Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje kompanija NIS sprovodi kako bi doprinela unapređenju zaštite životne sredine.

  “Od 2009. godine NIS je u ekološke projekte uložio više od 120 miliona evra. Pored toga, zaštiti životne sredine doprinosimo i putem angažmana naših zaposlenih u ekološkim akcijama, kao i edukacijom o značaju očuvanja prirodnog okruženja. Posebno nam je drago što imamo priliku da o značaju ove teme razgovaramo i sa najmlađim učenicima, jer će oni u narednim godinama preuzeti brigu o ekološkoj slici naše zemlje“, istakla je Milena Spasić, rukovodilac Sektora za društveno odgovorno poslovanje kompanije NIS.

  Izvor: BIZLife

  Foto: NIS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE